Membrii Consiliului Superior al Magistraturii anunţă, marţi, că nu au fost consultaţi cu privire la noul proiect de lege privind vârsta de pensionare şi pensii şi avertizează că incertitudinea poate duce ”la un un real blocaj la nivelul instituţiilor autorităţii judecătoreşti”. De asemenea, magistraţii vorbesc despre lipsă de transparenţă şi atenţionează că modificările legislative trebuie făcute cu respectarea prevederilor constituţionale.

Reprezentanții CSM au transmis că nu au fost implicați în niciun fel în consultările referitoare la proiectul de act normativ asumat de coaliția de guvernare, care vizează modificarea legislației privind pensionarea judecătorilor și procurorilor. Aceștia afirmă că nu cunosc conținutul proiectului și consideră că orice intervenție legislativă de acest tip trebuie realizată prin dialog autentic cu sistemul judiciar și cu respectarea normelor constituționale.

CSM subliniază că Legea nr. 282/2023, adoptată recent, a reglementat în mod stabil și predictibil statutul pensiilor de serviciu pentru magistrați, oferind garanții adecvate privind independența justiției. Reprezentanții Consiliului atrag atenția că reluarea dezbaterii asupra acestor pensii ar putea destabiliza sistemul și reamintesc perioada de incertitudine din anii anteriori, care a provocat demisii masive și lipsă acută de personal în instanțe și parchete.

Mai mult, CSM denunță lipsa de transparență care însoțește acest nou demers legislativ, apreciind că aceasta amplifică riscurile asupra stabilității resursei umane din magistratură.

Declarațiile vin după ce candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a anunțat că magistrații ar trebui să se pensioneze la 65 de ani, asemenea celorlalți cetățeni, iar coaliția a acceptat acest principiu. Marți, un proiect de lege în acest sens a fost depus la Parlament, fiind semnat de liderii coaliției.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat depunerea proiectului și a precizat că documentul prevede creșterea vârstei de pensionare pentru procurori și judecători la 65 de ani, având ca scop și reducerea pensiilor speciale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.