„Brancardierul morţii”, cel mai temut criminal în serie din România, a fost eliberat astăzi din închisoare. Deși condamnat pe viață pentru uciderea a 11 persoane, a fost eliberat după aproape 25 de ani de închisoare
La vârsta de 64 de ani, Grigore Bota este din nou un om liber. A ieșit din penitenciar total schimbat față de imaginea pe care o avea când a fost închis. L-a așteptat un prieten care l-a dus acasă, într-un sat din Maramureș.
Condamnat la închisoare pe viață, Grigore Bota a obținut reducerea pedepsei. După nenumărate cereri de eliberare refuzate, a convins autoritățile că nu mai reprezintă un pericol și merită să fie din nou liber, deși crimele sale i-au șocat pe anchetatori.
Brancardier de meserie, Grigore Bota își alegea victimele dintre oamenii fără adăpost, atrăgându-i cu băutură și forțându-i să întrețină relații sexuale. Pe cei care refuzau, îi lăsa să adoarmă și apoi îi lovea până îi lăsa inconștienți. Foștii polițiști care l-au interogat își amintesc de el și acum. În vara anului 2000, a ucis 11 oameni și le-a ascuns trupurile pe malul râului care trecea prin Baia Mare.
Marian Baroianu, Serviciul Criminalistic Maramureș: „Luni un cadavru pe malul stâng, marți un cadavru pe malul drept, vineri altul, sâmbătă a 11-a victimă deja. Aveam fapte în care victimele erau lovite în cap și deschise la pantaloni.”
Dorin Coste, fost șef Serviciul Investigații Criminale: „A fost cel mai complex caz la care am lucrat. Un criminal înăscut, un om cu deviații sexuale. Luna august a fost cea mai fatidică – șapte crime în 19 zile. Reacția lui Bota, la intervenția poliției, a fost: Jur că i-aș omorî pe toți boschetarii!”
A douăsprezecea victimă a reușit să scape din mâinile criminalului și a anunțat poliția, astfel încât acesta a fost condamnat ca „Brancardierul Morții”.
Pe cel mai mare criminal în serie din România nu îl așteaptă nimeni acasă. Nu are copii, iar soția a divorțat. În aceste condiții, psihologii nu sunt siguri dacă va deveni un om normal sau nu.
Cecilia Ardusătan, psiholog: „Recidiva este și ea influențată de mai mulți factori: gravitatea faptei inițiale, motivația și dorința de a schimba acest comportament sau nu. Lipsa empatiei, manipularea, lipsa remușcărilor, tendințele sociopate, sadice.”
Statisticile nu sunt de partea „Brancardierului Morții”. Cel puțin șase din 10 deținuți închiși în România sunt recidiviști sau au avut antecedente penale.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews