logo
RNTV Live

Joi, Parlamentul albanez a finalizat aprobarea unui acord privind migrația cu Italia, adoptând în lectura finală un text care permite construirea a două centre de primire pentru migranții salvați în apele italiene

image-2023-11-7-26665958-41-giorgia-meloni-alaturi-premierul-albanez-edi-rama
Constantin Corina

În conformitate cu acest acord, Albania ar putea găzdui aproximativ 3.000 de persoane în centrele finanțate de Italia.

Unul dintre aceste centre va fi destinat înregistrării migranților, în timp ce celălalt va servi drept loc de așteptare pentru răspunsurile la cererile de azil.

Acordul a fost aprobat de 77 din cei 140 de membri ai Parlamentului albanez.

Cele două centre vor fi gestionate de către autoritățile italiene, într-o țară care nu este membră a Uniunii Europene (UE), dar care aspiră să adere. Premierul italian Giorgia Meloni a menționat acest acord luni și a anunțat că aproximativ 36.000 de migranți ar putea trece prin aceste centre albaneze în fiecare an, însă realizarea acestui obiectiv depinde de capacitatea Italiei de a soluționa rapid cererile de azil.

Potrivit autorităților albaneze, Italia va suporta integral cheltuielile pentru construcția celor două centre și pentru infrastructurile necesare funcționării acestora, precum și pentru asigurarea securității și îngrijirii medicale a solicitanților de azil.

Aceste centre, care vor fi deschise în primăvara anului 2024, vor opera sub jurisdicția italiană. Costul lor este estimat la între 650 și 750 de milioane de euro pe o perioadă de cinci ani.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor