Doar zece ţări vor mai fi în măsură să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă până în anul 2040, faţă de aproximativ 15 de astăzi

La finalul anului trecut, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a fost obligat să amâne alegerea orașului gazdă pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2030. Această alegere ar fi trebuit să aibă loc inițial în cadrul celei de-a 141-a sesiuni, care urma să înceapă duminică la Mumbai. Aceasta amânare s-a produs pentru a permite unei comisii să efectueze o analiză mai cuprinzătoare asupra „durabilității sporturilor de iarnă”.

Conform „primelor rezultate ale acestei studii”, prezentate vineri, „15 comitete olimpice naționale (CON) din trei continente au în prezent cel puțin 80% din infrastructura necesară” pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă, conform declarațiilor lui Thomas Bach adresate presei.

Bach a mai menționat că zece dintre aceste cincisprezece CON au fie deja organizat recent Jocurile Olimpice de iarnă, fie au exprimat interesul de a le găzdui în viitor. Printre aceste țări se numără Suedia, Franța și Elveția, care concurează pentru ediția din 2030, precum și orașul american Salt Lake City, care concurează pentru cea din 2034.

Prin urmare, președintele CIO a inclus acest subiect în ordinea de zi a sesiunii de duminică, unde vor fi discutate mai multe opțiuni:

  • prima opțiune este o „atribuire dublă” a Jocurilor Olimpice de iarnă pentru anii 2030 și 2034, pentru a câștiga mai mult timp, urmată de posibilitatea unui „sistem de rotație” între orașele gazdă și o analiză a probelor sportive pe zăpadă și gheață.

Thomas Bach a confirmat că în viitorul apropiat, o comisie a CIO va propune deschiderea unui „dialog orientat” cu unul sau mai mulți dintre candidații pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă în anii 2030 sau chiar 2034, și această alegere va fi apoi validată de comisia executivă într-o reuniune programată între 28 noiembrie și 1 decembrie.

‏‏‎ ‎

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *