logo
RNTV Live

Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști acum 8 ani a fost recuperat de Statul Român

gher
Constantin Corina

Iulian Gherguț, românul luat ostatic în urmă cu opt ani de o grupare islamistă, în Burkina Faso a fost eliberat de către SIE și Ministerul de Externe

El a ajuns ieri în România, cu un zbor special. Acesta va trece prin anumite proceduri unde va intra într-o perioadă de debriefing în care ofițerii statului român vor încerca să afle de la el ce s-a întâmplat în cei 8 ani de captivitate. 

MAE a anunțat, miercuri după amiază, aducerea în țară a lui Iulian Gherguț.

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României. Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice. Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, se arată în comunicatul MAE. 

Iulian a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, după o ambuscadă asupra maşinii de teren pe care o folosea la patrulare. Răpirea a fost revendicată de gruparea islamistă Al-Mourabitoun. În iulie 2017, Aripa al-Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, printre care se afla și Iulian Gherguț. Românul făcea apel la autoritățile din țară să îl ajute, însă poziția oficială a Statului român a fost că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți, conform sursei citate.

Sursa: digi24.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor