logo
RNTV Live

ITP de două ori pe an pentru anumiți șoferi

itp-anual-pentru-masinile-mai-vechi-de-12-ani-0
Erika Stoica

O anumită categorie de șoferi români va trebui să efectueze inspecția tehnică periodică (ITP) la mașini de două ori pe an, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat lege importantă. Legea aprobă Ordonanța Guvernului 3/2024, care modifică mai multe acte normative din domeniul transportului rutier.

Prin această lege, vehiculele lente, cum ar fi cele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h, sunt exceptate de la obligația de a efectua ITP. De asemenea, vehiculele cu șenile, tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală sunt scutite de această inspecție.

Totuși, pentru autovehiculele care desfășoară activitatea de Rent Car, inclusiv cele utilizate pentru transportul în regim de închiriere și cele folosite pentru serviciul de închiriere, inspecția tehnică periodică va trebui efectuată la fiecare șase luni.

Legea clarifică și alte dispoziții referitoare la atestarea profesională a personalului din domeniul transporturilor rutiere și la procedurile de examinare pentru obținerea atestărilor inițiale pentru conducătorii auto care transportă persoane sau marfă.

Inspecția tehnică periodică este dovada că vehiculul este sigur pentru circulație și riscul de accidente este exclus. Defectele ascunse pot periclita siguranța rutieră și pot duce la pierderea dreptului de a conduce. Printre componentele care pot cauza probleme la ITP se numără filtrul de particule și nivelurile de fluide, cum ar fi uleiul, lichidul de răcire și lichidul de frână. Aceste componente să fie verificate pentru a ne asigura că mașina funcționează corect și pentru a trece cu succes inspecția tehnică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor