Industria petroliera a Ploiestiului are un renume international. Dezvoltata inca din secolul 19, aceasta a fost un factor ce a influentat semnificativ economia locala.  La începutul lui 1857, la Ploiești, se dădea în funcțiune „Fabrica de gaz” a lui Marin Mehedințeanu, care era și prima de acest fel din România și din lume. Era de fapt  o rafinărie.

Renumele Ploiestiului a fost mentinut si de rafinariile din zona care au jucat un rol important de-a lungul Celor Doua Razboaie Mondiale, ba chiar au si rezistat bombardamentelor din 1943. Chiar si in timpul comunismului, petrolul era considerat pilonul economiei nationale.

De-a lungul timpului, Ploiestiul s-a putut mandri cu multe realizari in ceea ce priveste industria petroliera: de la primul foraj de adancime la interprinderea de utilaj petrolier 1 Mai. Rafinariile din zona au tinut industria in picioare, spun specialistii.

 O parte din istoria petrolului o putem afla și de la singurul muzeu din tara care are acest specific. Muzeul Petrolului a fost inaugurat în octombrie 1961, are un patrimoniu estimat la peste 8.000 de piese muzeale și reprezintă practic o   recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţară noastră. Printre cele mai importante exponate se găsesc: utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea; panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu; hărți geologice; mostre mineralogice; felinare cu petrol; macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România. Totodată, în patrimoniul Muzeului Petrolului se găsește un fond foarte bogat care cuprinde brevete de invenție, lucrări științifice ce descriu istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor; albume, scrisori și fotografii document ale lui Lazăr Edeleanu considerat fondatorul petrochimiei românești și universale.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *