Fâșia Gaza nu va fi alimentată cu energie electrică, apă sau combustibil până când ostaticii vor fi eliberați, a spus Israelul.

Țara se pregătește pentru „următoarele etape ale războiului”, cu armata pregătită pentru un asalt la sol, potrivit unui oficial al apărării.

Israel a oprit toate aprovizionările, inclusiv cu apă și electricitate, în Fâșia Gaza începând de sâmbătă, în urma atacurilor din partea Hamas. Ministrul Energiei din Israel a subliniat că „asediul Gazei” nu se va încheia până când ostaticii israelieni, răpiți de gherilele Hamas, nu vor fi eliberați.

Miercuri, ultima centrală electrică din Gaza a rămas fără combustibil, astfel că zona depinde acum exclusiv de generatoare de energie. Conform informațiilor furnizate de BBC, cel puțin 150 de israelieni luați ostatici de către Hamas se află în prezent în Gaza.

Regev a adăugat că ministrul israelian al apărării a comunicat omologilor săi din NATO că Iranul oferă susținere financiară și logistică grupării Hamas. Cu toate acestea, discuția s-a axat imediat pe situația din Gaza, așa cum a notat agenția de știri news.ro.

De asemenea, miniștrilor li s-a prezentat o înregistrare video care documenta atrocitățile din regiune. Ambasadorul Regev a afirmat că în cadrul reuniunii s-a manifestat un sprijin puternic pentru Israel.

El a subliniat: „Ne-am dori să vedem NATO emițând o declarație puternică de susținere. A fost deosebit de important pentru noi ca miniștrii apărării să audă direct de la noi despre situația actuală”.

Conform avertismentului emis de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), spitalele din Gaza sunt în pericol să se transforme în morgi pe măsură ce rămân fără aprovizionare cu energie electrică.

Singura centrală electrică din Fâșia Gaza a încetat să funcționeze miercuri din cauza lipsei de energie. Ca urmare, întreaga Gaza, inclusiv unitățile medicale, depinde acum de generatoarele de curent, care, la rândul lor, necesită aprovizionare cu combustibil proaspăt pentru a funcționa, conform informațiilor furnizate de BBC.

„Suferința umană cauzată de această intensificare este îngrozitoare și implor părțile să atenueze durerea civililor”, a declarat directorul regional al CICR pentru Orientul Apropiat și Mijlociu, Fabrizio Carboni.

„Pe măsură ce Gaza își consumă energia electrică, spitalele rămân fără curent, punând în pericol nou-născuții din incubatoare și pacienții vârstnici care au nevoie de oxigen. Dializa se oprește, iar radiografiile nu pot fi făcute”, a mai spus acesta.

„Există o blocadă completă impusă şi toate punctele de frontieră israeliene sunt închise pentru locuitorii din Gaza. Egiptul menţine deschis punctul de trecere de la Rafah pentru furnizarea de ajutor umanitar, alimente şi materiale medicale”, a declarat ministrul egiptean de externe, Sameh Shukri, la o conferinţă de presă comună cu omologul său italian Antonio Tajani la Cairo.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *