Islanda face cunoscută cea mai amplă grevă a femeilor, ca răspuns la inegalitățile salariale dintre sexe. Femeile din Islanda au declanșat o grevă de 24 de ore marți, 24 octombrie, pentru a protesta împotriva inegalității de gen, iar această acțiune a inclus chiar și premierul țării.

Premierul Katrin Jakobsdottir a subliniat că lupta pentru tratamente egale avansează prea lent atât în Islanda, cât și în întreaga lume. În semn de protest, școlile și bibliotecile din toată Islanda au fost fie închise, fie au funcționat cu program redus, deoarece angajatele au ales să rămână acasă. Spitalele au anunțat că vor trata doar urgențele medicale.

Organizatorii grevei au declarat că aceasta a fost declanșată pentru a atrage atenția asupra diferențelor salariale între femei și bărbați, precum și asupra violenței de gen, și pentru a evidenția munca neplătită, cum ar fi îngrijirea copiilor, care cade în mare parte în sarcina femeilor.

Deși Islanda este cunoscută drept una dintre cele mai progresiste țări din lume în ceea ce privește egalitatea de gen și a ocupat primul loc în Indexul privind diferențele de gen realizat de Forumul Economic Mondial în ultimii 14 ani, există în continuare diferențe semnificative de salarizare între femei și bărbați în anumite industrii și profesii.

Potrivit Statistic Iceland, femeile din Islanda câștigă cu cel puțin 20% mai puțin decât bărbații în anumite domenii. De asemenea, un studiu realizat de Universitatea Islanda a arătat că 40% dintre femeile islandeze au fost victime ale violenței de gen și a violenței sexuale în cursul vieții lor.

„Încercăm să atragem atenţia asupra faptului că suntem numiţi un paradis al egalităţii, dar există încă disparităţi de gen şi o nevoie urgentă de acţiune”, a declarat Freyja Steingrimsdottir, o organizatoare a grevei şi director de comunicare al Federaţiei islandeze a lucrătorilor publici.

Greva de marţi, desfăşurată sub sloganul „Numiţi asta egalitate?”, la care participă femei islandeze şi persoane non-binare, este prima grevă organizată pe durata unei zile întregi de la protestul inaugural al femeilor din 1975. „Profesiile dominate de femei, cum ar fi serviciile medicale şi îngrijirea copiilor, sunt încă subevaluate şi mult mai prost plătite”, a declarat luni Freyja Steingrimsdottir, pentru Reuters.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *