logo
RNTV Live

Iosif Constantin Drăgan și controversata avere din spatele chipului lui Decebal

index
Constantin Corina

Cea mai mare sculptură din România, Chipul lui Decebal, situată pe malul Dunării, ascunde povestea controversată a miliardarului român Iosif Constantin Drăgan

Realizată pe o perioadă de peste un deceniu și întreruptă în 2004, sculptura impresionantă îl înfățișează pe regele dac cu dimensiuni impresionante: peste 40 de metri înălțime, 25 de metri lățime, ochi de patru metri, și un nas lung de șapte metri. Deasupra capului său, o cruce de fier este înfiptă în stâncă.

Iosif Constantin Drăgan, miliardarul român, a investit peste un milion de dolari în această operă monumentală, iar pe stâncă se află inscripția “Decebal Rex – Dragan Fecit” (Regele Decebal, făcut de Drăgan).

Născut în Lugoj, Drăgan și-a pus amprenta și pe alte părți ale lumii, inclusiv în Italia, unde a construit un imperiu financiar în domeniul petrolului și gazelor. Controversa însoțește povestea sa, iar sursele variază în privința originilor fabuloase ale averii sale. Unii susțin că a fost trezorierul Mișcării Legionare și că ar fi păstrat averea acesteia, în timp ce alții spun că succesul său se datorează afacerilor din Italia și înființării unei societăți specializate în distribuirea și îmbutelierea gazului petrolier lichefiat.

Revenit în România în anii ’70, Drăgan a avut un impact semnificativ în Banat și s-a întâlnit chiar și cu Nicolae Ceaușescu în calitate de președinte al Federației Internaționale de Marketing. Acesta a murit în 2008 în reședința sa din Palma de Mallorca, la vârsta de 91 de ani, lăsând în urmă o moștenire complexă și controversată.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor