Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel Sorin Bălan, a anunțat sâmbătă că implementarea tehnologiei open source la nivelul bazelor de date pentru modulul e-Factura a dus la o reducere a costurilor cu aproximativ 16 milioane de euro.

Bălan a subliniat eforturile depuse pentru minimizarea costurilor de implementare prin adoptarea tehnologiei open source la nivelul bazelor de date. El a evidențiat că utilizarea altor tipuri de baze de date proprietare ar fi generat costuri de licențe și suport pe o perioadă de 5 ani care ar fi depășit 16 milioane de euro. Implementarea tehnologiei open source a contribuit semnificativ la reducerea acestor cheltuieli la nivelul Ministerului Finanţelor.

În cadrul unei conferinţe de presă, Bălan a menționat că au fost efectuate teste de performanță și că testele de securitate la nivelul modelelor au fost implementate și puse în producție. De asemenea, a subliniat monitorizarea continuă la nivelul serviciilor și bazelor de date, cu mecanisme permanente de alertare pentru intervenții și optimizări.

Sistemul implementat se bazează pe două noduri dispuse în centre de date separate, asigurând un mecanism de bioredundanță. Unul dintre noduri este găzduit în infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care a furnizat resursele necesare Ministerului Finanţelor pentru procesare, stocare și comunicații.

Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de firme ajung simultan la autoritățile statului și la firmele/instituțiile care trebuie să le plătească, devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie pentru majoritatea firmelor din România, cu câteva excepții. În prima etapă, până la 30 iunie 2024, firmele trebuie să raporteze facturile emise în relație cu alte companii și instituții publice în sistemul național RO e-Factura. Ulterior, începând cu 1 iulie 2024, facturarea directă prin RO e-Factura devine obligatorie pentru firme, sub sancțiunea amenzilor.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *