Pieţele financiare globale se pregătesc pentru o reacţie puternică la redeschiderea tranzacţiilor, după ce SUA au atacat trei situri nucleare din Iran!
După atacurile lansate de Statele Unite asupra a trei instalaţii nucleare din Iran, pieţele financiare globale aşteaptă o reacţie semnificativă la redeschiderea tranzacţiilor.
Anunţul preşedintelui Donald Trump, făcut pe platforma Truth Social şi reiterat într-un discurs televizat, ar putea declanşa o creştere rapidă a preţurilor petrolului şi o migraţie a capitalului către active considerate sigure, avertizează analişti citaţi de Reuters.
Trump a calificat loviturile drept „un succes militar spectaculos” şi a declarat că „instalaţiile-cheie pentru îmbogăţirea uraniului din Iran au fost complet distruse”.
Totodată, el a avertizat că forţele americane vor lovi şi alte obiective dacă Teheranul nu va accepta pacea.
Mark Spindel, director de investiţii la Potomac River Capital, a declarat: „Cred că pieţele vor fi iniţial alarmate, iar preţul petrolului va deschide în creştere.”
El a subliniat că lipsa unei evaluări independente a pagubelor va alimenta incertitudinea şi volatilitatea, mai ales în sectorul energetic.
Petrol, inflaţie şi riscuri globale
Preţurile petrolului, deja în creştere din 10 iunie, ar putea urca la niveluri îngrijorătoare dacă tensiunile escaladează. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au atins joi un maxim pe cinci luni, de 79,04 dolari pe baril.
Analiştii de la Oxford Economics estimează că, în cazul unei închideri a Strâmtorii Ormuz şi opririi producţiei iraniene, preţul petrolului ar putea ajunge la 130 dolari pe baril, ceea ce ar împinge inflaţia în SUA spre 6% până la finalul anului.
Jack Ablin, director de investiţii la Cresset Capital, a declarat: „Este o variabilă complicată care va trebui luată în calcul. Impactul asupra preţurilor energiei şi inflaţiei va fi semnificativ.”
Pe termen scurt, acest şoc inflaţionist ar putea reduce consumul intern şi ar diminua probabilitatea unor scăderi ale dobânzilor din partea Rezervei Federale.
Jamie Cox, de la Harris Financial Group, a remarcat că, deşi preţurile petrolului ar putea exploda iniţial, acestea s-ar putea stabiliza rapid dacă Iranul optează pentru negocieri după pierderea capacităţilor sale nucleare.
Reacţia pieţelor
Indicele S&P 500 a rămas aproape neschimbat în ultimele zile, după o scădere iniţială cauzată de atacurile israeliene din 13 iunie asupra Iranului.
Totuşi, istoria arată că astfel de conflicte determină o redresare a pieţelor pe termen mediu. Datele Wedbush Securities indică faptul că S&P 500 scade în medie cu 0,3% în primele trei săptămâni după izbucnirea conflictelor majore din Orientul Mijlociu, dar creşte cu 2,3% după două luni de la aceste evenimente.
Dolarul – între refugiu şi vulnerabilitate
Escaladarea tensiunilor poate avea efecte contradictorii asupra dolarului. Deşi moneda americană a slăbit în 2025 din cauza temerilor legate de pierderea statutului său privilegiat, o implicare directă în conflict ar putea creşte cererea pentru dolar ca activ de refugiu.
Steve Sosnick, strateg-şef la IBKR, a comentat: „Este posibil să asistăm la o fugă spre siguranţă, cu randamente mai mici şi un dolar mai puternic. Totuşi, impactul asupra pieţelor de acţiuni va depinde foarte mult de reacţia Iranului şi de evoluţia preţului petrolului.”