Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete, anunță că România are în desfășurare 14 șantiere pentru spitale noi finanțate prin PNRR, dar și alte proiecte medicale de amploare, o premieră după 35 de ani fără investiții majore în infrastructura spitalicească.

Într-o intervenție televizată, Alexandru Rogobete a subliniat că în prezent se construiesc 13-14 spitale cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cărora li se adaugă trei centre de mari arși realizate printr-un proiect derulat cu Banca Mondială, precum și cele trei spitale regionale, aflate în diverse stadii de execuție.

Rogobete a explicat că PNRR-ul destinat sănătății a fost structurat pe trei direcții majore: reforme, investiții și digitalizare. Componenta investițională este împărțită la rândul ei între zona prespitalicească — care include cabinete de medicină de familie, ambulatorii și centre comunitare — și zona spitalicească, ce vizează nu doar clădiri noi, ci și programe pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, modernizarea secțiilor de neonatologie și digitalizarea sistemului sanitar.

Selecția proiectelor finanțate prin PNRR a început de la o listă preselectată de 49 de obiective, din care au fost selectate în final 27, dintre care 24 au contracte de finanțare semnate. În urma restructurării PNRR, Comisia Europeană a redus ținta minimă de obiective la 19. În prezent, 14 dintre aceste contracte sunt în stadiu avansat, restul fiind fie recent atribuite, fie blocate în proceduri de licitație.

Printre spitalele cu execuție avansată se numără: Spitalul Județean din Bistrița, care urmează să fie dat în folosință până la începutul anului viitor, Centrul de Boli Cerebrovasculare din Cluj-Napoca (grad de execuție 90%), centrele pentru arși grav din Timișoara și Târgu Mureș, Spitalul de Urgență „Agrippa Ionescu”, spitalele militare din Sibiu și Craiova, precum și unități spitalicești din Alba Iulia și Oradea.

Pentru proiectele care nu vor fi terminate până la finalul PNRR, guvernul va apela la Programul Național de Investiții în Sănătate (PNUSS), cu o alocare de 13 miliarde de lei, care va permite atât finalizarea spitalelor începute, cât și demararea unor obiective noi.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.