logo
RNTV Live

Invazia mașinilor cu volan pe dreapta este de neoprit. Experții trag semnale de alarmă

accident-cal1jpg
rnews

Invazia mașinilor cu volan pe dreapta

Numărul mașimilor cu volan pe dreapta a explodat de la scoaterea taxei auto. Vorbim doar despre cele care au numere de România și în privința cărora avem statitistici. Mai sunt cele înregistrate la bulgari și, evident, cele cu numere de Marea Britanie.

Toate reprezintă un pericol moral, spun specialiștii. Și, din păcate, tot mai mulți români sacrifică siguranța rutieră pentru aceste mașini second cu prețuri incomparabil mai mici.

Numai anul trecut, în România au fost înmatriculate 25.000 de astfel de mașini. Se văd tot mai des în trafic, de la automobile de lux, până la celebrele camionete și camioane luate pe bani puțini și aduse la noi. Unele, adevărate rable care abia se țin în încheieturi…

Potrivit RAR, în România circulă aproape 40.000 de mașini cu volan pe dreapta. Astea sunt doar cele care au număr de România, pentru că RAR nu are o statistică cu cele înmatriculate în Bulgaria sau cu cele care au încă numere englezești.

„Cea mai mare problemă cu care se confruntă şoferii acestor maşini este lipsa de vizibilitate. Să spunem că mergem în coloană şi vrei să depăşeşti. Dar ca să vezi maşinile care vin din sens opus, nu e suficient să înclini capul câţiva centimetri, aşa cum ai face într-o maşină normală. Ci trebuie să intri cu jumătate de maşină pe contrasens şi să te apleci serios în stânga, ca să vezi dacă vine ceva din faţă. Aici apar de obicei problemele. Pe de altă parte, vezi mult mai greu şi dacă te depăşeşte cineva. Nu mai zic pe timp de noapte, când totul este mai dificil. Consecinţele pot fi dintre cele mai tragice. În accidentele provocate de maşinile cu volan pe dreapta, de cele mai multe ori impactul este frontal“, a explicat comisarul-şef Ovidiu Munteanu, de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei.

Şi fostul campion de raliu, Titi Aur atrage atenţia asupra riscurilor pe care le reprezintă maşinile „englezeşti“ în traficul din România.

„Ca să începem cu o glumă, putem spune că România este ţara în care se merge mai repede pe banda din dreapta, decât pe cea din stânga, ceea ce ar avantaja maşinile cu volan pe dreapta. Pentru că românul e sudat de axul drumului.

Lăsând gluma la o parte, trebuie spus că aceste maşini ar trebui interzise prin lege. Chiar şi cu volanul pe stânga, în circulaţia pe drumurile noastre – cele mai multe doar cu o bandă de mers pe sens, depăşirile sunt foarte riscante. Dacă mai ai şi volan pe dreapta, atunci vizibilitatea este foarte restrânsă, iar riscul de accident creşte exponenţial. Riscul nu este doar la depăşiri, dar şi la circulaţia în sensul giratoriu sau în intersecţii. Nu este expus doar şoferul unei maşini cu volan pe dreapta, dar şi ceilalţi participanţi la trafic“, a explicat, pentru „Adevărul“, fostul mare campion.

„Preţul unei maşini second-hand aduse din Marea Britanie este mult mai mic decât al unui autoturism similar provenit din alte state europene. Cine ia o maşină cu volan pe dreapta nu o face pentru că e curios cum se conduce o astfel de maşină, ci pentru preţul mai mic. E un compromis acceptat, legat strict de costuri. Problema ţine de puterea de cumpărare a românului. În general, sunt aduse maşini sub 5.000 de euro. Ţine şi de educaţie, este mirajul de a avea o maşină mai bună, mai şmecheră cu bani puţini“, spune și Mihai Cune, fondator si director general InspectorAuto.ro.

Sursai: Adevărul

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor