Sursa: bbc.com

Sute de salvatori se lpta cu apele noroiate ale unui pasaj subteran din Coreea de Sud. Apa de ploaie stagnantă, cândva până în tavan, acum le acoperă doar genunchii.

Au trecut mai bine de 48 de ore de când ploile extreme au cauzat ruperea malului unui râu, iar apa a umplut brusc și cu forță pasajul subteran principal, oprind vehiculele moarte.

Treisprezece cadavre au fost scoase până acum din tunelul din regiunea centrală, muntoasă Chongju. Salvatorii au filmări CCTV cu un șofer îngrozit dispărut care încearcă să scape de mașina lor scufundată, dar încă nu există niciun semn al trupului lor.

Această scenă, asemănătoare cu una dintr-un film de groază, este un semnal de alarmă pentru Coreea de Sud.

Schimbările climatice încep să-și ia efectele asupra acestei țări, care până acum a fost ferită de unele dintre fenomenele meteorologice extreme experimentate de alte țări, mai calde.

Dar abia la jumătatea sezonului său de muson și a primit deja mai mult decât cantitatea totală de precipitații tipică pentru această perioadă.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că va „revizui complet” abordarea țării față de vremea extremă, deoarece „aceste evenimente vor deveni mai comune”.

  • „Trebuie să acceptăm că se întâmplă schimbările climatice și să le facem față”, a spus Yoon.

Spre deosebire de domnul Yoon, doamna Han s-a mutat în urmă cu doar 15 zile și acum aruncă bunuri care nu au ieșit niciodată din cutie.

„Am 74 de ani și nu am trăit niciodată un asemenea dezastru”, spune ea.

„Nu știu ce să simt, nu simt nimic, sunt doar norocoasa că nu am murit”.

Sud-coreenii sunt mai puțin obișnuiți să facă față efectelor încălzirii planetei, iar cu precipitații mai extreme prognozate pentru marți, pericolul încă se profilează.

Pentru cei din satul agricol Edam, sezonul musonilor nu mai este acum o parte de rutină a verii, ci ceva de care să se teamă.

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *