Inteligența artificială începe să se răspaăndească din ce în ce mai mult în viețile noastre, iar sănătatea, după care tânjim cu toții intră și ea în noile descoperiri.
Marius Pancu, prezentator de la Observator, i-a ținut un interviu lui Mircea Iliescu despre avantaje aduse de inteligența artificială cât și dezavantajele.
Aici sunt prezentate câteva din răspunsurile acestuia la problemele și oportunitățile aduse de noua inteligență.
Părțile bune ale inteligenței:
Mircea Iliescu: Noi, ca cercetători, cred că mai degrabă ne uităm la părţile bune ale implicării Inteligenţei Artificiale. Pot să spun că, din perspectiva celor care fac biologie şi medicină, sunt nişte avantaje clare, fie că vorbim de detectarea cancerului mai timpuriu, fie că vorbim de metode pe care le folosim să decodăm genomul mai uşor, fie că vorbim de metode pe care le folosim să decodăm structura 3D a proteinelor mult mai repede şi asta înseamnă să înţelegem mai bine structura lor, adică să facem medicamente noi bazate pe acea structură.
Din perspectiva medicinei şi biologiei scenetice sunt nişte avantaje clare. Bineînţeles că orice metodă nouă şi orice revoluţie în ştiinţă şi în tehnologie vine cu riscuri care trebuie bine spuse şi oamenii de ştiinţă în general le spun, cred. Nu este asta problema. Problema este ca cei care fac legile să ştie să discute întotdeauna cu cei care se pricep la aceste domenii, aş spune eu.
Care sunt limitele sub care poate să opereze inteligenţa artificială:
Unii spun că nu or să existe limite în materie de utilizare a inteligenţei artificiale. Sunt alţii care sunt specialişti să spună cât de departe o să se meargă, dar bineînţeles că noi ştim că ochiul uman sau expertiza umană va fi întotdeauna esenţială. Trebuie să ne folosim discernământul şi informaţiile pe care le avem. La fel şi în detectarea cancerului. Momentan, acea analiză este în stadiul de testare pentru că nu este perfectă şi va fi întotdeauna nevoie de un specialist. Se speră în viitor ca să fie grăbite lucrurile şi să ajute inteligenţa artificială, dar şi în cazul nostru şi în cazul tuturor, oamenii care au cunoştinţe foarte bune în aceste domenii or să fie importanţi, deci nu cred că o să scăpaţi de geneticieni, ca să spun aşa. Va fi întotdeauna un anumit control, cred eu.
Pentru a citi restul interviului vizitați sursa citată.
Sursă: observatornews.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.