Pisicile sunt printre cele mai inteligente creaturi din regnul animal. O mare parte din informațiile despre inteligența felinei provenind din anecdotele proprietarilor de pisici, plus cele câteva studii concepute pentru pisici pentru a ne oferi o privire asupra inteligenței unice a felinei. Descopera talentele pisicilor si cum îi poti tu valorifica pisicuței tale abilitățile!
Creierul pisicii
Creierul unei pisici măsoară aproximativ 2 centimetri, cântărește între 0,9 și 1,1 uncii și ocupă aproximativ 0,9% din masa corporală, plierea suprafeței și structura creierului sunt cele mai importante în evaluarea inteligenței, nu mărimea creierului. Structura creierului felin și plierea suprafeței este în proporție de 90% similară cu cea a oamenilor. La om, cortexul cerebral, regiunea creierului care controlează gândirea și luarea deciziilor raționale, conține 21 până la 26 de miliarde de neuroni sau celule nervoase. Pisicile au 300 de milioane de neuroni, comparativ cu câinii cu 160 de milioane de neuroni. Această putere a creierului cu un octan ridicat alimentează inteligența felinei.
- Pe baza mai multor studii, comportamentaliștii cred că inteligența unei pisici adulte este comparabilă cu cea a unui copil de 2 ani. Studiile au arătat că pisicile au recunoașterea permanenței obiectelor, o conștientizare a obiectelor care nu sunt direct vizibile.
Pisicile pot înțelege gesturile noastre
Într-un studiu din 2005, a fost efectuat un test pentru a confirma această idee: – oamenii de știință au prezentate pisicilor două boluri închise, unul dintre ele era plin cu mâncare pentru pisici, iar celalalt era gol.
Pisicilor li s-a permis să se apropie și să aleagă unul dintre boluri, în timp ce un investigator arăta spre bolul cu mâncare. Aproape toate pisicile au urmat semnul, au ales bolul potrivit și au primit recompensă sub formă de mâncare.
–» Acest lucru sugerează că au ceea ce oamenii de știință numesc „teoria minții”; adică capacitatea de a atribui cunoștințe, dorințe și intenții. În acest caz, pisicile au descoperit că omul de știință care a făcut acel semn încercat să le arate ceva.
Cum să îi lucrezi inteligenta:
- Ascunde-i jucaria preferata
2. Muta un soricel mecanic sub o piesa de mobilier.
3. Urmareste un spectacol al naturii alaturi de pisica ta( de exemplu: pasari care canta)
4. Memoria: Puneti o pe podea o bucata de mancare delicioasa acoperita cu foaie de hartie, asta in timp ce pisica va priveste. Observati daca aceasta isi aminteste ca ati pus mancarea sub foaie si daca va cauta ulterior mancarea.
5. Dresaj: Incercati sa invatati pisicuta mici „trucuri”, cum ar fi „stai” sau „da laba”, folosind mici recompense alimentare pentru a o motiva. Daca indeplineste sarcinile, aveti o pisica inteligenta. Daca nu se deranjeaza, aveti o pisica tipica.
Sursa: fearfreehappyhomes.com, lenda.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.