logo
RNTV Live

Întâlnire de urgență în Coaliție: Guvernanții caută fonduri pentru majorarea salariilor promise de la 1 iulie

guvern
Theo Tănăsescu

Coaliția de guvernare PNL-PSD se pregătește să dezbată o Ordonanță de Urgență (OUG) privind majorările salariale pentru anumite categorii de bugetari, având un impact bugetar estimat la 1,2 miliarde lei. Ministrul Marcel Boloș a calculat această sumă, care ar beneficia aproximativ 500.000 de angajați din sectorul public.

Printre categoriile vizate de această OUG se numără funcționarii din Parlament și Guvern, cei din CNSAS, administrația locală, arhivele MAI, DSP și alte instituții publice. Acești angajați, mulți dintre ei fiind cei care au protestat recent, se numără printre cei care ar beneficia de majorările salariale propuse.

Cu toate acestea, există tensiuni în coaliție privind anumite categorii profesionale care nu au primit majorări salariale în cadrul așa-numitei “ordonanțe trenuleț”. Printre acestea se numără angajații din instituțiile de spectacole și concerte naționale, filarmonici, teatre, opere, centre culturale, corul madrigal, dirijorii, bibliotecarii, muzeografii și casele de cultură.

De asemenea, membrii corpului diplomatic și consular, precum și personalul din instituțiile finanțate din venituri aflate în subordinea ministerelor, inclusiv instituțiile din subordinea premierului și cele aflate sub controlul Parlamentului, nu au beneficiat de aceste creșteri salariale. Funcționarii din administrația publică centrală sunt, de asemenea, în discuție.

Angajații din primării, mărul discordiei


Potrivit surselor, pentru a putea implementa această OUG, este necesară o discuție prealabilă în cadrul coaliției sau cel puțin între liderii acesteia, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. În prezent, PSD și PNL nu reușesc să ajungă la un consens privind creșterile salariale pentru anumite categorii profesionale.

Un alt factor care complică discuțiile este teama PNL de a aproba indexarea salariilor angajaților din primării și ministere, temându-se de posibilele repercusiuni electorale. În martie, s-a convenit să se evalueze încasările bugetare pentru a putea lua o decizie informată.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor