logo
RNTV Live

Întâlnire crucială la BNR: Analiza scenariilor pentru dobânda cheie

bnr
Iorgu Theo

Marți, reprezentanții BNR vor stabili viitorul dobânzii cheie în cadrul unei ședințe importante programate la prânz, la sediul instituției, unde va fi discutat acest subiect și va avea loc o votare în acest sens.

Marți, cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al Băncii Naționale vor lua în considerare dacă reduc sau mențin dobânda-cheie. În mare parte, decizia a fost deja luată, dar astăzi vor vota hotărârea finală, conform informațiilor furnizate de hotnews.ro.

Cei nouă au participat la ședința de politică monetară unde, împreună cu membrii Comitetului de Politică Monetară (CPM) și alți câțiva directori din BNR au analizat scenariile privind evoluțiile economice. Cel mai probabil, dobânda va fi menținută la 7%.

Avertismentul economiștilor: un nou puseu inflaționist în primul trimestru

În mod repetat, guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat că discuțiile despre reducerea ratelor dobânzilor ar putea fi purtate numai atunci când inflația coboară sub nivelul ratei-cheie (7%), probabil în al doilea trimestru al anului.

E drept, în noiembrie, în ciuda scăderii inflației sub nivelul ratei cheie, economiștii spun că vom vedea un nou puseu inflaționist în primul trimestru, ca efect al măsurilor fiscale ale Guvernului.

Comunicatul care urmează conferinței ar putea oferi câteva îndrumări referitoare la momentul primei reduceri a ratei.

„Ne menținem estimarea noastră privind prima reducere a ratei dobânzii în ședința din luna mai a CA al BNR și ne așteptăm ca dobânda-cheie să atingă 5,75% la sfârșitul anului (față de 7,00% în prezent)”, arată o notă transmisă investitorilor de către BCR.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor