Autoritățile japoneze ordonă evacuarea insulei Akuseki, după un nou cutremur cu magnitudinea 5,5 – al peste 1.000-lea seism în mai puțin de două săptămâni în regiunea Kyushu!

Guvernul japonez a cerut joi evacuarea celor 89 de locuitori ai insulei Akuseki, în sudul Japoniei, după un cutremur puternic cu magnitudinea 5,5, cel mai recent dintr-o serie de peste 1.000 de seisme înregistrate în mai puțin de două săptămâni în regiunea Kyushu, transmite AFP.

Evacuarea a fost direcționată către curtea unei școli de pe insulă, potrivit unui oficial local. Cutremurul de joi a fost precedat, miercuri, de un alt seism de aceeași magnitudine.

Akuseki face parte din arhipelagul Tokara, situat la sud de Kyushu, care a fost afectat de peste 1.031 de cutremure începând cu 21 iunie. Din cele 12 insule izolate ale arhipelagului, șapte sunt locuite, însumând aproximativ 700 de persoane.

Nu există risc de tsunami

Deși nu au fost raportate pagube majore, Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) avertizează asupra riscului de prăbușire a locuințelor și alunecări de teren în zonele cele mai afectate. Directorul diviziei de seismologie și tsunami din cadrul JMA, Ayataka Ebita, a avertizat că ar putea urma alte cutremure de intensitate similară.

Tot el a precizat că nu există risc de tsunami în urma cutremurului de joi.

Regiunea Tokara a mai trecut printr-o perioadă de activitate seismică intensă în septembrie 2023, când s-au înregistrat 346 de cutremure, potrivit JMA.

Japonia, una dintre cele mai active zone seismice ale lumii

Japonia este situată la intersecția a patru plăci tectonice majore și se află de-a lungul „Centurii de Foc a Pacificului”, ceea ce o face una dintre cele mai active țări din lume din punct de vedere seismic. Țara cu 125 de milioane de locuitori înregistrează anual aproximativ 1.500 de cutremure – echivalentul a 18% din totalul mondial.

Temeri privind un „mega-cutremur”

Marți, Guvernul japonez a prezentat un nou plan de pregătire pentru catastrofe, avertizând că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a reduce impactul unui potențial „mega-cutremur”, care ar putea provoca până la 300.000 de morți în arhipelag.

Cel mai mare risc este asociat cu Fosa Nankai – o depresiune submarină adâncă de 800 de kilometri, situată în largul coastei Pacificului. Astfel de cutremure apar, în medie, o dată la 100-200 de ani, iar ultimul a avut loc în 1946.

În ianuarie, un comitet guvernamental a estimat că există o probabilitate de 75-82% ca un cutremur major să lovească această regiune în următorii 30 de ani. În martie, autoritățile au publicat o estimare conform căreia un astfel de seism, urmat de un tsunami, ar putea provoca până la 298.000 de victime și daune de până la 1.680 miliarde de euro.

Speculații alarmiste legate de un manga

Aceste avertismente oficiale vin pe fondul unor temeri răspândite pe rețelele sociale, alimentate de reeditarea unui manga din 2021, care „prezice” o catastrofă majoră în Japonia pe data de 5 iulie 2025. Informațiile au descurajat unii turiști străini să viziteze Japonia în această vară.

„Știm că asemenea povești circulă, dar sunt înșelătoare”, a declarat Ayataka Ebita, subliniind că, în prezent, știința nu permite prezicerea exactă a cutremurelor.

Amintim că în 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0 a generat un tsunami devastator, soldat cu 18.500 de morți și dispăruți, precum și cu fuziunea reactorului nuclear de la Fukushima.