Sursă foto: PLAYTECH.ro

Un grup de cercetători chinezi a dezvoltat o nouă aplicație de inteligență artificială (IA) care are potențialul de a accelera semnificativ procesul de descoperire a medicamentelor noi.

Oamenii de știință de la Institutul Materia Medica din Shanghai, parte a Academiei Chineze de Științe, au numit această aplicație PBCNet, care este prescurtarea pentru „rețeaua de comparare a legăturii în perechi”, după cum se arată într-un studiu recent publicat în revista Nature Computational Science.

Chiar dacă instrumentele de IA au fost folosite pe scară largă pentru a identifica substanțe chimice cu potențial de a deveni medicamente, eficiența lor a fost o provocare constantă. PBCNet a fost proiectată pentru a compara afinitatea relativă a legării între liganzi similari, ceea ce reprezintă molecule sau ioni care se leagă de molecule mai mari.

Conform unui experiment simulat, s-a constatat că PBCNet, optimizată prin învățare activă, poate accelera optimizarea structurii cu 473% și poate economisi în medie 30% din resursele de calcul.

De asemenea, echipa chineză a creat un serviciu web open-source cu o interfață grafică ușor de utilizat, disponibil la adresa pbcnet. Acest instrument oferă o soluție potențial utilă în domeniul cercetării medicamentelor.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *