Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a transmis, miercuri, o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de ascensiunea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România a unui candidat populist, Călin Georgescu, care, potrivit institutului, ar fragiliza poziția democratică a țării.

Daniel Șandru, președintele IICCMER, a afirmat că discursul lui Călin Georgescu promovează izolaționismul și ar putea conduce la o reintrare a României în sfera de influență a Rusiei. „Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator, care este prezent mereu în cultura politică din România, fie că vorbim de Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu sau Nicolae Ceaușescu”, a subliniat Șandru.

Președintele IICCMER a evidențiat riscurile unui discurs care creează o diviziune între „cei buni” și „cei răi”, o ideologie ce se rădăcinează în nostalgia național-comunistă și în tradițiile interbelice ale fascismului românesc și ale mișcării legionare. „Acest tip de discurs populist introduce fracturi la nivelul mentalului social și este un pericol pentru democrația și viitorul tinerei generații”, a adăugat Șandru.

În plus, Daniel Șandru a subliniat importanța unei abordări critice și reflexive față de trecutul țării, îndemnând la o asumare onestă a istoriei recente, inclusiv perioada interbelică și totalitarismul comunist. „Cunoașterea trecutului nostru, cu analiza critică a ceea ce a fost rău, este esențială pentru construirea unui viitor democratic solid”, a declarat președintele IICCMER.

IICCMER a lansat un apel către forțele politice democratice și societatea civilă pro-europeană din România să colaboreze pentru a preveni întoarcerea țării la regimuri totalitare, subliniind importanța democratizării și europenizării României pentru consolidarea modernității politice și sociale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews