logo
RNTV Live

Injectarea toxinei botulinice pacienților bolnavi ar putea reduce severitatea tulburărilor

Injecție-AdobeStock_287428371-1200x545_c
Andrei-Vlăduț Gușter

Într-un nou studiu, cercetătorii din Franța au arătat că injectarea toxinei botulinice la pacienții cu tremor esențial ar putea reduce gravitatea acestei tulburări de mișcare. Echipa de la Universitatea Clermont-Auvergne din Franța a recrutat adulți afectați de tremor esențial la nivelul capului într-un studiu multicentric.

Un număr total de 117 pacienți au fost aleatoriu împărțiți să primească toxina botulinică de tip A sau un placebo (62 și, respectiv, 55 de pacienți), care a fost injectat sub ghidaj electromiografic în fiecare mușchi splenius capitis în ziua randomizării (ziua 0) și în timpul săptămânii 12. Toți acești pacienți au fost incluși în analiza intenției de tratament.

Cercetătorii au observat că o îmbunătățire de cel puțin 2 puncte pe scara Clinical Global Impression of Change (CGI) în săptămâna 6 după a doua injecție (săptămâna 18) a avut loc la 31% și, respectiv, 9% dintre pacienții din grupurile cu toxină botulinică și, respectiv, placebo (risc relativ, 3,37).

La șase și 12 săptămâni, dar nu și la 24 de săptămâni, analizele secundare au confirmat în mare măsură rezultatele primare. Aproximativ jumătate dintre pacienții care au primit toxina botulinică au raportat evenimente adverse, incluzând dureri de cap și de gât, slăbiciune cervicală posterioară și dificultăți în înghițire.

Cercetătorii au concluzionat că la pacienții cu tremor esențial la nivelul capului, injectarea toxinei botulinice în fiecare mușchi splenius capitis, localizat în partea din spate a gâtului, în ziua 0 și în săptămâna 12, este mai eficientă decât placebo-ul în reducerea severității tremorului.

“Amprenta de pacienți care au înregistrat o ameliorare a tremorului capului, definită anterior ca îmbunătățire cu cel puțin două puncte pe scala CGI la săptămâna 18 (rezultatul primar), a fost mai mare în grupul care a primit toxina botulinică decât în grupul placebo”, au subliniat autorii.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate joi, 9 noiembrie, în revista New England Journal of Medicine (NEJM).

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor