Guvernul a operat schimbări fundamentale asupra proiectului de OUG referitor la reducerea cheltuielilor publice, iar acest material va fi adus în discuții finale în cadrul coaliției. (Notă: Documentul nu a fost încă oficial adoptat.) O dezvăluire semnificativă din cadrul acestei OUG este legată de intenția premierului Marcel Ciolacu de a iniția concret procesul de regionalizare și descentralizare al României.

Procesul de descentralizare și regionalizare a mai fost încercat în România, dar proiectul de reformă condus atunci de Liviu Dragnea și Klaus Iohannis a picat la Curtea Constituțională.


Marcel Ciolacu inițiază această evoluție începând de la nivelul de bază, iar în cadrul noii OUG, anumite categorii de servicii vor suferi o proces de regionalizare. Foarte probabil, aceasta marchează începutul unui proces de regionalizare administrativă în România, anticipându-se că pe termen lung se va concretiza într-o formă efectivă, în care județele țării vor fi integrate în regiuni autonome distincte.


Chiar în titlul Ordonanței de Urgență se subliniază obiectivul acestui act normativ referitor la descentralizarea/regionalizarea României: „ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind măsuri fiscal-bugetare în sfera cheltuielilor publice, decentralizarea/regionalizarea serviciilor publice, disciplina economico-financiară, precum și modificarea și completarea unor acte normative.”

Aici găsești instituțiile care se vor regionaliza în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *