logo
RNTV Live

Informații incendiare dezvăluite! Avertisment ISU cu privire la potențialele riscuri de incendiu la benzinării și stațiile GPL din București

statie_gpl
Iorgu Theo

Evenimentul tragic din Credevia, un oraș situat la mai puțin de 30 de kilometri de București, ar putea avea o variantă similară și în București. Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a emis o avertizare cu privire la faptul că sute de stații de alimentare cu GPL și carburanți sunt identificate drept “surse de risc pentru incendiu”.

Buletin de București a difuzat o hartă interactivă care evidențiază toate stațiile de alimentare cu carburanți din oraș, numărând 380 în total. Din acestea, conform Planului de Analiză și Gestionare a Riscurilor în Municipiul București, 226 sunt identificate cu potențial risc de incendiu, ceea ce reprezintă aproximativ 59,5% din totalul.

În fiecare an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență elaborează un plan prin care evaluează riscurile existente în fiecare localitate din țară. Planul corespunzător Bucureștiului a fost avizat de Consiliul General în cursul acestui sezon estival.

Sectorul cu cel mai mare risc

Benzinăriile și stațiile GPL sunt amplasate, în cele mai multe cazuri, în apropierea blocurilor de locuințe, sau pe străzi înguste.

Pe primul loc, în ceea ce privește pericolul stațiilor GPL și de carburanți se situează Sectorul 3, cu un număr de 43 de astfel benzinării. Este urmat, la foarte mică distanță, de Sectorul 1, cu 41 de stații periculoase.

Pe locul al treilea, se clasează Sectorul 6, cu un număr de 38 de benzinării. Cele mai puține stații de alimentare, considerate „obiective de risc pentru incendiu“ sunt în Sectorul 5, 28 la număr, în timp ce Sectorul 4, aflat pe penultimul loc, are 35 astfel de stații de alimentare cu carburanți.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat la o zi distanță de la tragedia din Crevedia, că începând de luni, 28 august, vor fi demarate controale la toate stațiile GPL din țară, inclusiv la cele din Capitală.

„Astăzi am avut o discuţie cu primarul Sectorului 5, care a dispus la nivelul primăriei şi a controlat toate staţiile de GPL de pe teritoriul Sectorului 5. Dânsul mi-a spus că sunt 11 astfel de activităţi pe terenuri proprietate privată, niciuna nu are autorizaţie de construcţie. În acest moment este normal ca la nivelul Guvernului să dispunem controale în toată ţara la aceste staţii de GPL şi să luăm măsuri, în cazul în care este un pericol pentru vieţile omeneşti”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

În Sectorul 5, 22 de puncte de lucru au fost vizate de polițiști, au fost date nouă amenzi, iar o stație va fi dezafectată. Amenzile aplicate se ridică la puțin peste 12 mii de lei.

Reamintim că, în urma mai multor explozii, ce au avut loc în seara de 26 august, în localitatea dâmbovițeană Crevedia, la o stație de GPL, două persoane au murit și alte 58 au fost rănite, a anunțat Ministerul Sănătății.

Harta interactivă o găsiți aici.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor