Ministerul Sănătății din România a elaborat o strategie națională de vaccinare pentru perioada 2023-2030, având în vedere că pandemia de COVID-19 a afectat programul național de vaccinare și acoperirea vaccinală. Scopul acestei strategii este să consolideze capacitățile tuturor sectoarelor implicate în atingerea obiectivelor de imunizare și să îmbunătățească cooperarea între acestea.
Obiectivele propuse în strategie sunt aliniate la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite și includ următoarele ținte:
- Asigurarea unei acoperiri vaccinale de peste 90% pentru toate vaccinurile incluse în programul național de vaccinare.
- Obținerea unei acoperiri vaccinale de 70% pentru vaccinarea de-a lungul vieții la grupele la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare.
- Creșterea cererii și acceptanței pentru vaccinare în rândul populației.
- Menținerea statutului de țară care a eliminat rubeola endemică și poliomielita.
- Eliminarea și menținerea eliminării rujeolei endemice.
- Prevenirea infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital.
Printre măsurile propuse pentru atingerea acestor obiective se numără întărirea programelor naționale de vaccinare, asigurarea supravegherii bolilor și a capacității de monitorizare a programelor de vaccinare, dezvoltarea materialelor informative și educaționale pentru a fi utilizate de public și furnizorii de îngrijiri de sănătate, instruirea personalului medical și dezvoltarea sistemelor de monitorizare a imunizării.
Implementarea și monitorizarea strategiei vor fi realizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care va dezvolta un cadru de monitorizare și un mecanism de colectare regulată a datelor de la responsabilii instituționali. Monitorizarea se va face prin rapoarte anuale care vor prezenta stadiul implementării strategiei și vor fi disponibile până la data de 30 iunie a anului următor celui pentru care se face raportarea.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.