Persoanele dependente de nicotină prezintă diferențe semnificative în structura și funcționarea creierului în comparație cu cei care nu fumează. S-a constatat că fumătorii au mai puțină materie cenușie, ceea ce înseamnă că au mai puțini neuroni și alte celule cerebrale.
Aceste diferențe pot afecta controlul inhibitor al indivizilor, adică capacitatea lor de a controla impulsurile automate și de a răspunde adecvat la stimuli, ceea ce le permite să oprească comportamentele impulsive, cum ar fi fumatul.
Un nou studiu efectuat la Facultatea de Medicină a Universității din Missouri, SUA, sugerează că stimularea magnetică transcraniană cu impulsuri theta-burst (TBS), care constă în impulsuri puternice cu variații rapide ale câmpului magnetic, poate îmbunătăți autocontrolul, reduce dorința de a fuma și, astfel, poate contribui la reducerea consumului de tutun.
Profesorul Brett Froeliger, autorul principal al studiului și specialist în psihiatrie, explică că dificultățile în controlul inhibitor pot face dificilă evitarea fumatului atunci când apare impulsul, în răspuns la semnalele și situațiile care declanșează dorința de a aprinde o țigară.
TBS se referă la aplicarea unor impulsuri magnetice repetate în creier sub formă de rafale de trei. Există două tipuri de TBS: TBS continuă (cTBS) și TBS intermitentă (iTBS). În cazul cTBS, se aplică trei rafale de impulsuri repetate timp de 40 de secunde, în timp ce iTBS utilizează același număr de impulsuri în mod neregulat pe parcursul a peste 190 de secunde (puțin peste trei minute).
Stimularea magnetică transcraniană este folosită și în tratarea altor afecțiuni și tulburări mentale. Cât despre TBS, cTBS a fost testată experimental pentru tratarea tulburării de anxietate generalizată, în timp ce iTBS, aplicată asupra cortexului prefrontal dorsolateral stâng – o regiune a creierului responsabilă de procesele cognitive – este aprobată în Statele Unite de către autoritatea de reglementare FDA pentru tratarea tulburării depresive majore.
Studiul recent a implicat 37 de participanți, majoritatea în vârstă de 40 de ani, și a examinat efectele atât ale cTBS, cât și ale iTBS asupra girusului frontal inferior drept, o regiune cerebrală puternic implicată în controlul inhibitor.
Rezultatele au arătat că cTBS a îmbunătățit controlul inhibitor, în timp ce atât cTBS, cât și iTBS au redus dorința de a fuma și, implicit, consumul de tutun.
Identificarea tratamentelor care pot îmbunătăți controlul inhibitor poate contribui la reducerea fumatului și poate ajuta la prevenirea recidivelor atunci când o persoană încearcă să renunțe la fumat.
Profesorul Froeliger a subliniat că aceste tratamente ar putea fi utile și în întreruperea ciclului de consum de droguri în cazul persoanelor cu alte tulburări legate de consumul de substanțe, dar este nevoie de cercetări suplimentare pentru a evalua pe deplin valoarea terapeutică a stimulării magnetice transcraniene theta-burst în tratamentul acestor tulburări.
Studiul a fost publicat recent în revista Biological Psychiatry CNNI.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.