În aprilie, Comisia Europeană a prezentat un proiect de modificare a legislației farmaceutice europene, prima în ultimii 20 de ani, în vederea reducerii riscului de crize de medicamente în statele membre ale UE. Proiectul include diverse propuneri, precum menținerea perioadei de protecție pentru medicamentele inovative, dar doar în anumite condiții.

Industria farmaceutică a criticat proiectul, susținând că acesta subminează cercetarea și dezvoltarea în Europa și nu abordează problema accesului pacienților la medicamente. Recent, Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) a emis un nou avertisment, estimând că implementarea legislației propuse va conduce la o reducere semnificativă a investițiilor în cercetare și dezvoltare de noi medicamente în UE.

Potrivit EFPIA, proiectul va diminua competitivitatea Uniunii Europene și va genera pierderi de aproximativ 2 miliarde de euro pe an până în 2040, reprezentând investiții nerealizate în cercetare-dezvoltare. Reprezentanții industriei farmaceutice acuză Comisia Europeană că nu a efectuat o evaluare de impact corespunzătoare în legătură cu noua legislație propusă și susțin că aplicarea acesteia va accelera trendul negativ privind inovația în UE, afectând în special întreprinderile mici și mijlocii.

Federația argumentează că multe companii biofarmaceutice mici și-au transferat deja operațiunile în Statele Unite și China. Propunerile legislative ar afecta cel mai mult Germania, Belgia și Franța, conform unui studiu comandat de EFPIA. Sectorul farmaceutic joacă un rol crucial în economia UE, generând un excedent comercial de 235 de miliarde de euro pentru blocul comunitar în 2021.

Proiectul Comisiei Europene vizează reducerea perioadei de protecție a medicamentelor inovative de pe piața UE de la 10 la 8 ani. Totuși, companiile farmaceutice care oferă medicamente inovative în toate cele 27 de state membre ale UE în cel mult doi ani vor beneficia de o prelungire a perioadei de protecție cu încă 2 ani.

Această măsură are ca scop reducerea inegalității în accesul la medicamente inovative între statele membre ale UE. Pacienții din Germania, spre exemplu, au acces la medicamente noi cu doi ani mai devreme, în medie, decât pacienții din țări precum România și Polonia.

Lars Fruergaard Jorgensen, directorul general al grupului farmaceutic Novo Nordisk, a avertizat că reducerea perioadei de protecție ar putea afecta dur companiile care investesc în dezvoltarea de noi medicamente, eliminând protecția în perioada de vârf de vânzări pentru un medicament inovativ, când se recuperează costurile investite în cercetare-dezvoltare.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *