Sursa: pressalert.ro

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră în prezent aspartamul drept „posibil cancerigen”. Acesta este un îndulcitor artificial este folosit în băuturi răcoritoare, gume de mestecat și nu numai.

Aspartamul este substanta folosita ca indulcitor – fiind de 200 de ori mai dulce decat zaharoza (zahar).

Mai mulți experţi au concluzionat că îndulcitorul este „posibil cancerigen pentru om” (grupul 2B în cadrul clasificării), însă doza zilnică considerată sigură rămâne neschimbată, notează Reuters.

„Nu sfătuim companiile să-şi retragă produsele şi nici nu sfătuim consumatorii să stopeze complet consumul”, a declarat dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriţie, Sănătate şi Dezvoltare din cadrul OMS, în timpul prezentării a două evaluări ale acestui îndulcitor.

Centrul Internaţional de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a OMS, a evaluat pentru prima dată nivelul de risc al aspartamului.

Printre alte produse clasificate în acest grup se numără extractul de aloe vera sau acidul cafeic, a transmis Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA.

„Dacă consumatorii se confruntă cu decizia de a lua cola cu îndulcitori sau una cu zahăr, cred că ar trebui luată în considerare o a treia opţiune – şi anume să bea apă”, a spus Francesca Branca, şeful pentru nutriţie din cadrul OMS.

OMS a spus că nivelurile de consum existente înseamnă că o persoană cu o greutate între 60-70 kg ar trebui să bea mai mult de 9-14 doze de băutură acidulată zilnic pentru a depăşi limita, pe baza conţinutului mediu de aspartam din băuturi – aproximativ de 10 ori mai mult decât consumă majoritatea oamenilor, conform Digi24.

„Rezultatele noastre nu indică faptul că consumul ocazional ar putea reprezenta un risc pentru majoritatea consumatorilor”, a spus Branca. El a precizat că OMS nu îndeamnă companiile să elimine în întregime aspartamul din produsele lor, ci solicită moderaţie din partea producătorilor şi consumatorilor.

Sursa: digi24.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *