logo
RNTV Live

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în martie cu 1,4 puncte, ajungând la 51,6 puncte

bani-salariu-Romania-2022-dreamstime
Constantin Corina


Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în martie la 51,6 puncte, iar 88% dintre analiști prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a suferit o scădere în luna martie, coborând cu 1,4 puncte până la 51,6 puncte. Această situaţie a fost determinată de evoluția divergentă a celor două componente ale indicatorului: o creștere cu 5,2 puncte pentru condițiile curente și o scădere cu 4,7 puncte pentru anticipații (cu un orizont de 12 luni), conform Asociaţiei CFA Romania.

Rata anticipată a inflaţiei pentru următoarele 12 luni (aprilie 2025) s-a plasat la o medie de 5,33%. De asemenea, peste 75% dintre participanți prevăd o reducere a ratei inflației în același interval de timp.

Referitor la cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul prevăd o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru un euro în următoarele 6 luni este de 4,9961 lei, iar pentru următoarele 12 luni este de 5,0419 lei.

Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania, declară că, deși încrederea în economie crește pe termen scurt datorită influxului de bani publici, pentru următoarele 12 luni, dezechilibrele macroeconomice și incertitudinea fiscală ridicată conduc la o scădere a încrederii în economie.

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 44% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni, în timp ce 38% prevăd o creștere a prețurilor. Majoritatea (62%) consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.

Deficitul bugetului de stat estimat pentru anul 2024 se situează la 5,4% conform valorii medii a anticipațiilor, iar creșterea economică este anticipată la 2,5%.

Datoria publică, calculată ca procent din PIB, este prevăzută să crească la 53% în următoarele 12 luni.

Într-un sondaj efectuat în luna martie, 29% dintre participanți estimează prima reducere a ratei dobânzii de politică monetară în luna mai 2024, iar 36% anticipează prima reducere în iulie 2024. În ceea ce privește intrarea ratei inflației în intervalul țintă (1,5% – 3,5%), 56% dintre participanți anticipează că se va întâmpla în 2025, în timp ce 25% prevăd acest eveniment în 2026.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor