Sursă foto: Digi24

Conform spuselor profesoarei Tatiana Cauni, dintr-un ghid cu sfaturi pentru candidați, primele cerințe de pe subiectul de Limba și literatura română de la Bac, de la subiectul I, trebuie rezolvate după o citire completă a textului suport.

Conform acesteia, dacă citesc textul dat, elevilor le va fi ușor și să repereze un argument pentru textul pe care îl au de redactat la punctul B.

Tatiana Cauni: „Cei mai mulți elevi când primesc subiectul și se apucă de rezolvarea lui încep cu cerințele de la subiectul I fără a citit textul integral, considerând că pierd timp. Abordarea nu este tocmai în avantajul lor pentru că oricum trebuie să-l citească pentru rezolvarea subiectului I.B, când construiesc primul argument cu exemplu concret din text.

Ideal este să citească textul atent și să-și noteze pe ciornă două idei principale care să-i ajute și la realizarea textului argumentativ.”

Când vine vorba de subiectul al III-lea, diferit în funcție de profil, „de obicei, elevii scriu cam ce învață, neținând cont de faptul că au de realizat un eseu structurat și că au câteva repere în cerință, de care trebuie să țină cont în realizarea lui. (…)

Pot pierde până la 6 puncte dacă nu evidențiază foarte bine statutul (moral, social, psihologic, etc) personajului/personajelor dacă au de realizat modalitățile de construcție a personajului sau relația dintre două personaje. Și, evident, să nu uite că trebuie să scrie minimum 400 de cuvinte, pentru că dacă nu o fac, vor pierde cele 14 puncte pentru redactarea eseului.”

  • Tatiana Cauni predă de peste 24 ani și este profesor de Limba și literatura română la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare. Din 2019 este profesor Merito și organizează lunar întâlnirile online pentru profesori: „Cafeneaua Merito”, Clubul de lectură MERIT O Carte și ateliere și webinare în care profesorii învață împreună.

Vezi AICI recomandările complete.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *