logo
RNTV Live

Îndemnul președintelui Asociației OncoPacienților PHOENIX, Ioana Cristea, la adresa pacienților cu un diagnostic oncologic

ioana-cristea-1
Andrei-Vlăduț Gușter

Asociația Oncopacienților PHOENIX va oferi ormânilor posibilitatea de-a face dermatoscopii gratuite, organizând încă din luna iulie, pe litoralul românesc, acțiuni de conștietizare și depistare a cancerelor de piele.

Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX: „Până la această a șaptea ediție a campaniei Soare fără pete, numărul dermatoscopiilor gratuite pe care noi le considerăm cele mai importante în aceste acțiuni depășiseră 1000 de beneficiari.”

Mai bine de 10.000 de materiale informative vor fi distribuite pe faleza din Mamaia și la Hotelul Tomis din stațiune în perioada 1- 10 iulie 2023. Cei ce vor împârți materialele sunt voluntarii asociației.

Turiștilor aflați pe litoral li se va oferi un flyer cu autoexaminarea pielii prin regula ABCDE, iar aceștia vor avea ocazia să beneficieze de screening dermatoscopic gratuit în perioada 5-9 iulie 2023.

Ioana Cristea: „Am gândit această campanie prin prisma unui pacient încercat de astfel de afecțiuni, anul acesta am revenit și vom derula trei acțiuni de screening, de educare și de conștientizare. Am început cu dermatoscopii gratuite la Universitatea de Științe Agronomice și Management Veterinar din București. Deja am efectuat peste 100 de astfel de controale dermatoscopice de care au beneficiat studenți, cadre didactice, dar și pacienți și aproximativ 2% din cei examinați au fost cu suspiciuni de melanom și alte cancere ale pielii.

S-a întâmplat să-mi apară o pată, aceasta s-a mărit foarte lent. S-a diagnosticat foarte greu în mulți ani, pentru că în anii 90 nici nu erau prea multe investigații, iar la dermatologie unde am fost mi s-a spus că nu e cancer de piele. Totuși medicii dermatologi, negăsind concret ceva pe piele, s-au hotărât să facă biopsii și  a ieșit cancer, nu de piele, ci un alt fel de cancer. Deci, atenție, petele pot ascunde și alte cancere foarte periculoase, cum a fost în cazul meu! Am fost singurul caz din țară care a învins la vremea ceea, după aproape 10 ani de bătălie.”

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor