logo
RNTV Live

Indemnizaţiei pentru anumite persoane cu dizabilităţi, crește de la 1 iunie

handicap România. Plajă unică în Europa dedicată persoanelor cu dizabilităţisursă foto Cuget Liber
Erika Stoica

De la 1 iunie, persoanele cu hanndicap grav, cat și copiii încadrați în același grad de handicap vor primi bani mai mulți. Acest lucru este posibil dupa ce guvernul a aprobat majorarea cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referinţă (ISR) a indemnizaţiilor lunare

Aceasta este a doua majorare a acestor venituri din acest an, prima având loc în luna martie. Conform MMSS, majorările sunt menite să diminueze riscul de excluziune socială şi să asigure venituri mai bune pentru persoanele cu dizabilităţi.

“Este un prim pas pentru venituri mai bune şi diminuarea riscului de excluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, coeficientul indemnizaţiei pentru adultul cu handicap grav va creşte de la 70% din ISR la 80%, respectiv de la 463 de lei la 529 de lei, iar nivelul prestaţiei sociale pentru copilul cu handicap grav se va majora de la 60% din ISR la 70%, respectiv de la 397 de lei cât este acum, la 463 de lei”, se arată în postarea ministerului.

La începutul anului, cuantumul indemnizaţiei pentru adulţi era de 419 lei, iar cel al prestaţiei sociale pentru copilul cu handicap grav de 359 de lei. Majorarea va fi aplicată începând cu luna iunie 2024 şi a fost decisă având în vedere costurile ridicate ale serviciilor şi tratamentelor necesare acestor persoane, precum şi imposibilitatea lor de a obţine venituri din muncă.

Potrivit MMSS, din totalul de 893.686 de persoane cu dizabilităţi înregistrate la nivel naţional, 389.000 sunt încadrate în grad de handicap grav, iar 48.800 sunt copii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor