logo
RNTV Live

Incidente și măsuri de siguranță la alegerile din județul Prahova

buletin de vot 2024
Erika Stoica

În județul Prahova sunt amenajate 624 de secții de votare pentru alegerile din 9 iunie 2024. Până la ora 11:00, au fost semnalate 18 incidente sau fapte ilegale în context electoral, toate fiind verificate cu celeritate de autorități.

Un număr de 20 de persoane private de libertate, încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, au solicitat exercitarea dreptului de a vota.

Toate sesizările cu caracter electoral sunt gestionate corespunzător și în mod echidistant, urmând ca după verificări să se stabilească care dintre acestea se confirmă. Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități integrate pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa orice incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor de legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și prioritate a interesului public.

Aveți dreptul la vot dacă aveți 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă. Puteți vota între orele 07:00 și 22:00. Alegătorii aflați la sediul secției de votare sau la rând în afara secției la ora 22:00 pot vota până cel mult la ora 23:59.

Codul Penal prevede sancțiuni pentru infracțiuni electorale, precum împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot și falsificarea documentelor electorale. Legea nr. 115/2015 sancționează refuzul de a respecta dispozițiile președintelui biroului electoral, consumul sau comercializarea băuturilor alcoolice în apropierea secției de votare, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei și fotografierea sau filmarea buletinului de vot.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la numărul de urgență 112. Autoritățile sunt pregătite să intervină pentru a asigura un proces electoral corect și transparent.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor