logo
RNTV Live

Începutul primăverii astronomice-echinocțiul de primăvară marchează echilibrul și promisiunea renovării

primavara ghiocei
Erika Stoica

Echinocțiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, are loc în acest an miercuri, 20 martie, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Această trecere astronomică, care se produce în perioada 19-21 martie, semnalează echilibrul dintre durata zilei și cea a nopții pe întreaga planetă.

Echinocțiul de primăvară reprezintă un fenomen deosebit în calendarul astronomic, cu semnificații atât culturale, cât și simbolice. Cuvântul „echinocțiu” derivă din francezul „équinoxe”, care, la rândul său, provine din latinescul „aequinoctium”, sugerând egalitatea dintre zi și noapte.

Specialiștii de la Observatorul Astronomic explică că la momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă în cea boreală. Această trecere determină o egalitate între duratele zilei și nopții, indiferent de latitudine.

În tradiția românească, venirea primăverii este marcată de ritualuri și obiceiuri specifice. Acestea includ “Zilele Babelor”, urmate de “Moșii de primăvară” și “Focurile Sfinților”. Ritualurile, care includ aprinderea focurilor pentru curățarea spațiului și atragerea puterii Soarelui, reprezintă o celebrare a reînnoirii și a luminii.

Astrologii subliniază că echinocțiul de primăvară simbolizează o stare de echilibru și armonie, atât în natură, cât și în ființa umană. Este un moment de transformare profundă și de promisiune pentru noul ciclu temporal.

În ciuda transformărilor sociale și religioase, tradițiile pentru echinocțiul de primăvară continuă să fie păstrate și să fie marcate în comunități, reflectând legătura omului cu ciclurile naturii și dorința de reînnoire și lumină în această perioadă de tranziție.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor