Foto: economielaenergie

Un furnizor de energie electrică a propus un tarif enorm de 7 lei pe kilowatt-oră (kWh) sau 7.000 de lei pe megawatt-oră (MWh), care este prevăzut să intre în vigoare după expirarea plafonării prețului în oferta sa adresată clienților casnici.

Acest exemplu ilustrează incertudinea care planează asupra viitoarelor prețuri care ar urma să fie plătite de populație după momentul ridicării plafonării.

“Pentru înlăturarea oricăror neînțelegeri ulterioare, preţul energiei electrice active este valabil si aplicabil EXCLUSIV pe perioada de aplicare a prevederilor OUG nr. 27/18.03.2022 cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.(…) Părțile convin faptul că, după încetarea măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, Pretul energiei electrice active se stabileste conventional la nivelul a 7 lei/kWh (pretul energiei electrice active fara TG), la care se adaugă celelalte taxe și tarife reglementate, în vigoare la momentul facturării, fără a mai fi necesară încheierea unui act adițional la contractul încheiat între părți”.

Un consumator ar urma să plătească de 8 ori mai mult

Aceasta este oferta tip de furnizare de energie electrică pentru casnici din 2025, venită din partea furnizorului Getica 95, controlat de omul de afaceri Viorel Tudose, potrivit observatornews.ro.

La un asemenea tarif, un consumator ar urma să plătească de opt ori mai mult. Adică, la un consum de 200 de kW factura va fi de 1.400 de lei, în loc de 160 de lei cât este acum. Exemplul de ofertă arată, de fapt, haosul care ar putea apărea pe piaţa de energie odată cu eliminarea schemei de compensare.

Recomandările specialiștilor

Experţii avertizează ca în perioada asta românii să fie atenţi la ce oferte primesc din partea furnizorilor şi să aleagă doar tarife apropiate de cele compensate sau să schimbe furnizorul.

Avem tarife plafonate la gaze şi energie până în martie 2025. Plătim preţul de 68 de bani, 80 de bani sau 1,3 lei pe kWh la energie electrică, în funcţie de cât consumăm.

Incertitudine pe piaţă de anul viitor

Iar la gaze avem un plafon de 31 de bani pe kWh. După 31 martie 2025, nimeni nu ştie ce tarife va achita la energie şi la gaze sau cum se va face liberalizare pieţei.

În prezent, majoritatea furnizorilor de gaze și energie oferă tarife care sunt sub limitele impuse de lege. Cu toate acestea, cei care primesc oferte pentru reînnoirea contractului ar trebui să fie atenți la câteva aspecte importante.

Dacă contractul nostru pentru gaze sau energie rămâne în vigoare și după expirarea plafonării, prețul convenit cu furnizorul va fi aplicat. Cu toate acestea, există companii care au legat prețul pentru anul viitor de fluctuațiile de pe bursă, ceea ce înseamnă că prețul va fi variabil lunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *