ITP-ul se va face anual pentru maşinile cu o vechime mai mare de 12 ani
Camera Deputaţilor a decis: începând din 2018, ITP-ul se va face anual. Măsura se va plica numai maşinilor cu o vechime mai mare de 12 ani. Mai mult, indiferent de vechimea maşinii, inspecţia va putea fi trecută chiar şi în cazul unor deficienţe minore. În plus, maşinile noi trebuie să facă primul ITP după 3 ani,
Eliminarea timbrului de mediu a determinat ca numărul maşinilor second hand aduse şi înmatriculate în ţară, să crească foarte mult. Dacă în 2016 au fost înregistrate 34.000 de vehicule, în luna ianuarie 2017 s-a produs o creştere cu aproximativ 12% a numărului de vehicule (38.000 unităţi), creştere care s-a accentuat în lunile februarie şi martie, ajungând la aproximativ 58% (54.000) şi, respectiv, la aproximativ 80% (61.000).
Acest lucru a produs o situaţie mai puţin dorită. Autoheviculele second hand vechi, cu normă de poluare Euro 2, a avut o creştere importantă de 107%. Situaţie asemănătoare s-a înregistrat şi cu cele Euro 3. Creşterea a fost cu 57 %. În cazul celor fabricate după 2011 (Euro 5 şi Euro 6) creşterea a fost de doar 15 procente.
Proprietarii trebui să ştie că potrivit noii legi aprobate, înmatricularea unui vehicul va fi suspendată în cazul în care ITP-ul este expirat sau anulat. La fel se va întâmpla şi în situaţia în care noul proprietar al mașinii nu solicită transcrierea dreptului de proprietate într-un interval de 90 de zile de la data achiziționării.
În prezent termenul este de o lună de zile şi nu atrage sancţiuni.
Potrivit observator.tv ,până la intrarea în vigoare a legii, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor este obligată să realizeze o aplicație pe site-ul său cu ajutorul căreia să poată fi verificată situaţia înmatriculării unei maşini sau care a fost motivul suspendării înatriculării(dacă este cazul).