În perioada 1-5 iulie 2024, vor avea loc probele scrise ale primei sesiuni de Bacalaureat 2024, în 477 de centre din întreaga țară. Ministerul Educației a anunțat că pentru sesizarea eventualelor probleme privind organizarea și desfășurarea examenului, va fi disponibilă linia TELVERDE 0800801100, în intervalul orar 8:00 – 16:00.

Probele scrise încep luni, 1 iulie, cu examenul la Limba și literatura română. Marți, 2 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului, unde elevii vor susține examenul la Matematică pentru profilul real și Istorie pentru profilul umanist. Joi, 4 iulie, se va desfășura proba la alegere a profilului și specializării, pentru care elevii pot opta între Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie. Vineri, 5 iulie, se va susține proba la Limba și literatura maternă, destinată elevilor care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.

Probele scrise vor începe zilnic la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli va fi permis până la ora 8:30, pe baza unui act de identitate valid. Fiecare probă are o durată de trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor. Elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare, care au solicitat prelungirea timpului de lucru, vor beneficia de extinderea duratei cu cel mult două ore.

Candidații vor folosi doar cerneală sau pastă de culoare albastră pentru redactarea lucrărilor și creion negru pentru executarea schemelor și desenelor. Pentru probele de Matematică și Geografie, sunt permise doar instrumentele de desen. Hârtia utilizată în timpul examenului va fi furnizată exclusiv de organizatori. Este strict interzisă introducerea în sălile de examen a obiectelor precum ghiozdane, rucsacuri, poșete, mijloace electronice de calcul, stocare sau comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete). De asemenea, elevii nu pot avea asupra lor manuale, dicționare, notițe sau însemnări.

Conform datelor transmise de comisiile județene și comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați sunt așteptați să participe la sesiunea din acest an, dintre care peste 119.000 sunt din promoția curentă, iar peste 15.000 sunt din seriile anterioare. Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica zilnic, la ora 15:00, subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă pe site-ul subiecte.edu.ro.