logo
RNTV Live

În unele județe din România, sectorul privat al sănătății a ajuns să aibă mai mulți medici decât sectorul public

medic_laptop_raportare_servicii_medicale_cnas_8972_1070_90_bigger
Dudau Andreea Valentina

În România, numărul medicilor din sistemul public este aproape dublu față de cel din sistemul privat, însă aceștia sunt concentrați preponderent în marile orașe. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2000 existau aproximativ 40.000 de medici în sistemul public, comparativ cu cei 21.000 de medici din sistemul privat!

În ultimii 25 de ani, numărul medicilor angajați în sistemul privat a crescut de aproape 25 de ori, conform publicației Panorama. Aceasta a efectuat o analiză a evoluției și distribuției medicilor între sistemul de stat și cel privat din România.

Distribuția geografică a medicilor din sistemul privat este mai variată, cu aproape orice localitate având cel puțin un medic privat, în special medici de familie.

Numărul clinicilor private din România a crescut spectaculos, ajungând la aproximativ 200, în timp ce țara are aproximativ 350 de spitale de stat. Deși spitalele de stat sunt mai numeroase, acestea sunt, în general, mai mari și beneficiază de bugete semnificative de la Casa de Asigurări de Sănătate.

În ciuda faptului că numărul medicilor din sistemul public este aproape dublu față de cel din sistemul privat, în aproape fiecare județ există situații în care sistemul privat are mai mulți medici decât cel public.

De exemplu, în București, sunt aproximativ 10.000 de medici la stat și aproximativ 5.000 în sistemul privat. În alte județe, cum ar fi Argeșul și Ilfovul, sistemul privat are mai mulți medici decât cel public, cu mențiunea că Ilfovul beneficiază de acces la spitalele publice din București.

Situații similare se întâlnesc și în Teleorman, Tulcea și Vâlcea, unde numărul medicilor din sistemul privat se apropie de cel din spitalele publice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor