logo
RNTV Live

În timp ce noi ne pregătim pentru noaptea de Revelion, animalele noastre de companie se confruntă cu un adevărat coșmar din cauza petardelor și artificiilor care le pot afecta serios

WhatsApp Image 2023-12-08 at 21.46.43_81caea28
Constantin Corina

Cum ne protejăm câinii de sunetul artificiilor şi al petardelor în noaptea dintre ani. Trucuri recomandate pentru a linişti animalele

O noapte de revelion poate fi percepută ca o veritabilă noapte de război pentru animalele de companie, precum câinii, pisicile și păsările. Cu siguranță, evenimentul este marcat de zgomote puternice produse de pocnitori și artificii, care traumatizează anual mii de animale lipsite de vorbire și, în unele cazuri, le poate pune în pericol viața.

Medicul veterinar Ioana Dalea subliniază că multe animale se confruntă cu efecte devastatoare ale acestor zgomote, manifestate prin stări de anxietate, atacuri de epilepsie sau chiar deces. Este frecvent întâlnită situația în care animalele de companie sunt descoperite moarte în casa.

Tommy Lee și Boom, doi ciobănești belgieni, au experimentat pentru prima dată zgomotul petardelor. Cu toate că au reacționat diferit, amândoi s-au întors în fața stăpânului. Soluții pentru a face față acestor situații includ recomandările de la specialiști. Medicul veterinar Ioana Dalea sugerează să stai cât mai aproape de animale, administrându-le anxiolitice și calmante cu câteva zile înainte de focurile de artificii.

Dresorul Dacian Ilieș propune pregătirea animalelor cu o desensibilizare prealabilă, folosind sunete înregistrate pe CD cu intensitate crescută treptat. Acestea ar trebui să fie puse la intensitate mică inițial și să fie lăsate să crească în timp. Prezența umană este, de asemenea, crucială pentru a le asigura liniștea.

Mulți proprietari de animale afirmă că petrec trecerea dintre ani având grijă de acestea. Un proprietar de câini menționează că rămâne cu animalele pentru a le calma și a le oferi confort în timpul focurilor de artificii.

În cazul în care cineva observă un câine rătăcit pe străzi, se recomandă să îl însoțească până la primul cabinet veterinar, unde poate fi scanat gratuit pentru a citi cipul și a ajunge înapoi la stăpânul său.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor