logo
RNTV Live

În Senat a fost dezbătut un proiect ce vizează măsurile necesare pentru supravegherea adecvată a câinilor considerați periculoși sau agresivi!

Angry dog
Constantin Corina

Planul Senatului a adoptat un proiect pentru facilitarea implementării măsurilor de monitorizare a câinilor periculoși sau agresivi, acordând prerogativele Asociației Chinologice Române și altor asociații naționale afiliate la federația internațională de profil.

„Pentru respectarea principiului egalităţii în faţa legii, precum şi pentru facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării pe teritoriul României a deţinerii câinilor periculoşi sau agresivi, se impune modificarea OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, în sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociaţia Chiologică Română în temeiul acestui act normativ tuturor asociaţiilor chinologice care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional şi care sunt afiliate la federaţia internaţională de profil”, se prezintă în comunicat.

Proiectul, susținut de parlamentarii AUR, a fost adoptat cu un amendament ce cere ca proprietarii câinilor periculoși să furnizeze la sediul Poliției din zona în care locuiesc o copie a unei adeverințe eliberate de o asociație chinologică națională, afiliată la o federație internațională, atestând categoria câinelui, și o declarație pe proprie răspundere.

De asemenea, dresorii din centre specializate trebuie să demonstreze calificarea lor profesională, fiind autorizați trienal de o comisie formată din reprezentanți ai asociațiilor chinologice naționale, MAI și ANSVSA, cu revizuire anuală a autorizației.

Dresajul și antrenamentul câinilor sunt permise sub responsabilitatea deținătorului pe proprietatea acestuia, în conformitate cu legislația.

Supraveghere

O altă modificare la textul actului normativ prevede că până la înființarea Autorității de Supraveghere Canină, câinii vor fi înregistrați și identificați prin cip, costurile fiind suportate de proprietarul sau deținătorul temporar. Procedura va fi efectuată de o asociație chinologică națională afiliată la o federație internațională, iar codul de identificare va fi înregistrat în carnetul de sănătate și în adeverința eliberată.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor