În plină caniculă, Ploieştiul este acoperit de gunoaie! Pericol pentru sănătatea oamenilor. Este realitatea tristă cu care ne confruntăm în această vară, în plină pandemie şi când temperaturile sunt extrem de mari.
Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii Primăriei Ploieşti, aduc la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
„Primăria municipiului Ploiești informează comunitatea locală cu privire la activitatea operatorului de salubritate, S.C. Rosal Grup S.A., desfășurată în conformitate cu Acordul-cadru nr. 3635/20.02.2020 şi a contractului subsecvent nr.10257/29.04.2021, având ca obiect delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitățile de curățenie căi publice în Municipiul Ploiești, in perioada 02.08.2021-08.08.2021.
Pe lângă situația dezastruoasă a colectării deșeurilor, după cum reiese și din monitorizarea RASP, Primăria Ploiești trage un semnal de alarmă cu privite la Stația de Tratare Biologică privind depozitarea deșeurilor colectare din Municipiul Ploiesti. Stația TMB este practic blocată – în ultimele zile se formează un rând de așteptare foarte mare, care obligă utilajele sa staționeze o perioada extrem de lungă, de aprox. 2-3 ore, până descarcă deșeurile colectate. Această situație generează nerespectarea programelor de colectare a deșeurilor menajere, precum și a celor abandonate pe domeniul public.
Solicităm public o reacție și măsuri pentru deblocarea stației TMB din partea Instituției Prefectului, a Consiliului Județean Prahova și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor – Prahova”.
De asemenea, solicităm Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor – Prahova” să respecte prevederile contractuale în ceea ce privește situația euro containerelor la platformele gospodărești. Conform contractului nr.1792/2016 încheiat de A.D.I. PH, în numele și pe seama Consiliului Local al Municipiului Ploiesti cu S.C. Rosal Grup S.A., operatorul de salubritate are obligația, conf. ART 8 lit. s, ART 17.1.4 și prevederile caietului de sarcini ART 7, lit i) și ART 173, 174, să înlocuiască mijloacele de colectare pentru recipientele de la platformele gospodărești care prezintă defecțiuni sau sunt deteriorate/ lipsă. În momentul de față, inspectorii R.A.S.P. au inventariat peste 75% din euro containerele din Ploiești și au constatat lipsa unui număr de aproximativ 600 bucăți euro containere de 1,1mc. Operatorul de salubritate trebuie, ca în termen de o săptămână, să înlocuiască euro containerele și să completeze cu recipiente de aceeași capacitate și calitate similară.
Astfel, în perioada menționată, ca urmare a monitorizării activităților specifice de curățenie căi publice, s-a constatat în conformitate cu programul de lucru asumat de ambele pârți şi aprobat de conducerea Primăriei Municipiului Ploiesti, personalul necesar pentru realizarea activității de măturat manual (raportat la norma de lucru de 7000 mp/8 ore) este:
- sch. I de luni pana vineri – 276 lucrători;
- sch. I sâmbătă si duminica – 83 lucrători;
- sch. II de luni pana vineri – 30 lucrători;
- sch. III de luni pana duminica – 24 lucrători;
Activitatea operatorului de salubritate a fost realizata necorespunzător ca urmare a neacordării drepturilor salariale la timp.
Nu au fost asigurate utilajele necesare pentru executarea activității de dezafectare depozite necontrolate de deșeuri pe domeniul public, ținând cont ca au fost făcute solicitări in mod repetat operatorului de salubritate S.C. Rosal Grup S.A., inclusiv pentru zonele in care au fost constatate deșeuri abandonate si de către reprezentanții Gărzii de Mediu Comisariatul Județean Prahova.
Ca urmare a emiterii comenzilor pentru evacuarea deșeurilor abandonate de pe domeniul public al municipiului Ploiesti, acestea sunt transmise si către reprezentanții Politiei Locale in vederea aplicării de sancțiuni contravenționale operatorului de salubritate S.C. Rosal Grup S.A. pentru nerespectarea programului de lucru”, se arată în comunicat.