Foto: Ministerul Mediului - România

Cu această ocazie, vor fi organizate sesiuni de discuții cu instituțiile și autoritățile naționale responsabile în domeniile relevante, va avea loc o evaluare pe teren a implementării SEVESO, iar de asemenea se va desfășura o întâlnire cu stakeholderii relevanți, inclusiv mediul academic, operatorii economici și organizațiile non-guvernamentale.

”Aderarea la OCDE reprezintă pentru România un obiectiv major al politicii externe și de aceea vă asigur că, pentru noi, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic, suntem angajaţi să gestionăm cu prioritate toate activităţile implicate în procesul de aderare. Pregătirea acestui proces complex reprezintă o adevărată provocare în încercarea de integra instrumentele și politicile OCDE.

Îmi exprim convingerea că, după aceste trei zile, veți avea o perspectivă completă asupra desfășurării activităților în domeniul managementului substanțelor chimice la nivel național, un domeniu aflat în responsabilitate comună cu alte instituții” – a precizat demnitarul român.

Discuțiile pe baza instrumentelor OCDE aferente Comitetului Chimicale și Biotehnologie au abordat următoarele teme:

  • Managementul și evaluarea riscului (inclusiv aspecte legate de IATA – Integrated Approaches to Testing and Assessment și NAM – New Approach Methods);
  • Nanomateriale (Evaluarea și testarea siguranței materialelor nanostructurate fabricate);
  • Drepturi de proprietate și confidențialitate (Protecția drepturilor de proprietate ale datelor necofidențiale);
  • Prevenirea, pregătirea și răspunsul la accidente chimice;
  • Principiul poluatorul plătește și remedierea;
  • Pesticide;
  • PRTR – Registrul Poluanților Emiși și Transferați;
  • Protecția mediului prin controlul bifenililor policlorurați;
  • Reducerea riscului asociat cu plumbul.

Mâine, în prezența autorităților locale și a reprezentanților teritoriali de la Garda Națională de Mediu, Apele Române, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, delegația OCDE va efectua vizite la două amplasamente SEVESO din județul Ilfov: cel din Jilava – OMV PETROM și cel din Buftea – Bostik România. Scopul vizitelor este de a discuta aspecte legate de prevenirea, pregătirea și răspunsul la accidentele chimice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNew

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *