Tradiția ca femeile să-și lovească bărbații în ziua de Sâmbăta Mare este una dintre numeroasele practici populare care au supraviețuit în diverse regiuni din lume, inclusiv în Maramureș, România.
Această tradiție are rădăcini adânci în cultura locală și este adesea asociată cu ritualuri de purificare sau reînnoire a relațiilor de cuplu sau familiale.
Conform spuselor Iuliei Gorneanu, în Sâmbăta Paștelui se desfășoară mai multe gesturi cu conotații magice.
„Femeile, prin repetarea unor gesturi rituale ancestrale, dobândesc puteri magice în Sâmbăta Paștelui, pe care le utilizează pentru a atrage belșugul, sănătatea și norocul: unguentează pomii cu aluat pentru a le sporii rodul, îngroapă rămășițele mielului la rădăcina unui măr pentru a proteja familia de boli, sămânță flori în grădină, pregătește o pască specială pentru animale pentru a le spori fertilitatea și a le feri de primejdii, aruncă cojile de ouă folosite în prepararea aluatului pe ape curgătoare pentru a împiedica atacurile uliului asupra găinilor”, explică ea.
„Femeia numai o dată în an poate să bată bărbatul: în Sâmbăta Paştelui. Când ar şti ea ce putere are atunci… Dar ce folos că are mult de lucru şi n-are când!”, a concluzionat aceasta după mai multe cercetări.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews