upă valul de căldură care ne face zilele fripte, vin și ceva ploi.

Miercuri, serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene a anunțat că lumea a experimentat cel mai cald aprilie din istorie, continuând o serie de 11 luni în care s-a înregistrat un record de temperatură!

Fiecare lună din iunie 2023 a fost clasată ca fiind cea mai caldă din lume înregistrată, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți, conform declarațiilor Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) într-un buletin lunar.

De asemenea, în aprilie, temperatura medie globală a fost cea mai ridicată înregistrată pentru o perioadă de 12 luni – cu 1,61 grade Celsius peste media preindustrială din perioada 1850-1900.

Unele evenimente extreme, inclusiv luni cu temperaturi record la suprafața mării, au condus la investigarea de către oamenii de știință pentru a determina dacă activitatea umană a provocat acum un punct de cotitură în sistemul climatic.

„Mulți oameni de știință au pus întrebarea dacă ar putea exista o schimbare în sistemul climatic”, a declarat Julien Nicolas, cercetător principal în domeniul climatologiei la C3S.

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. În ultimele luni, fenomenul natural El Niño, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, a contribuit și el la creșterea temperaturilor.

Oamenii de știință au confirmat deja că schimbările climatice au provocat unele extreme meteorologice în aprilie, inclusiv valuri de căldură. În Sahel, s-au înregistrat mii de decese.

Hayley Fowler, specialistă în climă la Universitatea Newcastle, a declarat că datele arată că lumea este periculos de aproape de a încălca obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Țările au convenit asupra obiectivului de 1,5 grade Celsius la un summit al ONU privind climatul în 2015. Acest nivel este considerat a evita cele mai severe consecințe ale încălzirii, cum ar fi căldura fatală, inundațiile și pierderea ireversibilă a ecosistemelor.

Din punct de vedere tehnic, obiectivul de 1,5 grade Celsius nu a fost încă depășit, deoarece se referă la o temperatură globală medie pe parcursul mai multor decenii. Cu toate acestea, unii oameni de știință au argumentat că acest obiectiv nu poate fi realizat în mod realist și au îndemnat guvernele să reducă mai rapid emisiile de CO2 pentru a limita depășirea țintei.

Setul de date al C3S datează din 1940, conform Reuters. Oamenii de știință au verificat aceste date cu alte surse pentru a confirma că luna precedentă a fost cea mai caldă din perioada preindustrială.

„În ce moment declarăm că am pierdut lupta pentru a menține temperaturile sub 1,5 grade Celsius? Părerea mea personală este că am pierdut deja acea bătălie și trebuie să ne gândim foarte serios la menținerea sub 2 grade Celsius și la reducerea emisiilor cât mai rapid posibil”, a adăugat ea.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *