14 prahoveni sursă foto Adevarul

Mii de români vor fi afectați! După ce în 2022 numărul băncilor din România a scăzut de la 34 la 32, în acest an alte trei bănci urmează să dispară, fie prin fuziune, fie prin preluare de către alte instituții.

Este vorba despre First Bank, Alpha Bank România și OTP Bank România.

First Bank este una dintre entitățile care urmează să dispară în acest an, odată cu achiziționarea a 99,98% din acțiunile sale de către Grupul Intesa San Paolo Bank de la fondul american de investiții JC Flowers. Finalizarea acestei tranzacții este anticipată în prima parte a anului 2024. Conform informațiilor de la BNR, Intesa Sanpaolo Bank activează în România ca bancă universală încă din anul 1996. La sfârșitul anului 2022, cota de piață a companiei a fost de 1,09%, comparativ cu 1,10%, care a fost cota de piață a First Bank la finele aceluiași an.

Alpha Bank România se pregătește să se retragă de pe piața locală, în urma deciziei Alpha Services and Holdings și UniCredit de a fuziona UniCredit Bank Romania și Alpha Bank Romania. După stabilirea principalelor condiții financiare, cele două companii vor dezvolta un parteneriat strategic la nivel internațional. Această fuziune va conduce la formarea celei de-a treia bănci ca mărime în întreaga țară, evaluată în funcție de activele totale, conform economica.net. Finalizarea tranzacției este programată pentru 2024.

A treia bancă care va ieși de pe piața din România în acest an este OTP Bank România, care va fi achiziționată de Banca Transilvania. Aceasta reprezintă a patra bancă pe care Banca Transilvania o preia în ultimii 10 ani, precedentele achiziții fiind Volksbank România, Bancpost și Idea Bank. La jumătatea anului, activele OTP Bank se ridicau la aproximativ 20 de miliarde de lei, plasându-se pe locul 10 în piață.

Banca Transilvania domină piața ocupând poziția de lider, grație unei serii de achiziții strategice. În 2015, a preluat Volksbank, iar în 2018, a efectuat o altă achiziție importantă, Bancpost, ambele companii fiind în top 10 la momentul respectiv. În 2022, Banca Transilvania a consolidat poziția sa prin achiziționarea Idea Bank. În continuare, în 2024, grupul planifică o altă tranzacție de amploare prin achiziționarea OTP Bank România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *