logo
RNTV Live

Implementare în medicina generală: stetoscop cu inteligență artificială

images (1)
Andrei-Vlăduț Gușter

Clinicile de medicină de familie din Londra și Țara Galilor vor fi echipate cu un instrument bazat pe inteligență artificială într-un proiect ce urmărește să îmbunătățească diagnosticarea unei afecțiuni cardiace grave.

Potrivit unui comunicat al Imperial College London (ICL), programul TRICORDER va introduce stetoscoape inteligente în 100 de cabinete de asistență medicală primară din Marea Britanie, ajutând astfel medicii să evalueze insuficiența cardiacă.

Acest proiect, finanțat cu peste 1,3 milioane de euro, reprezintă primul de acest gen ce folosește un instrument bazat pe inteligență artificială în asistența medicală primară. Scopul său este de a evalua dacă acest instrument poate îmbunătăți diagnosticul insuficienței cardiace și de a reduce costurile pentru Sistemul Național Public de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, care este finanțat de stat.

Instrumentul nou, bazat pe inteligență artificială (AI), ar putea revoluționa detectarea insuficienței cardiace, o afecțiune în care inima nu poate pompa sângele în mod eficient.

Această afecțiune prezintă un risc de deces mai mare decât majoritatea cancerelor și afectează din ce în ce mai multe persoane, afectând 2% din populația Regatului Unit și consumând 4% din bugetul NHS.

În cadrul programului, pacienții vor fi selectați aleatoriu pentru a fi evaluați cu ajutorul stetoscopului cu inteligență artificială sau pentru a continua cu îngrijirea medicală obișnuită.

Cercetările anterioare realizate de echipă au demonstrat că, prin combinarea unui algoritm de inteligență artificială cu un stetoscop “inteligent” disponibil comercial (Eko DUO), a fost posibilă diagnosticarea imediată a insuficienței cardiace.

Un studiu publicat în The Lancet Digital Health, ce a implicat peste 1.000 de pacienți NHS din șapte locații din nord-vestul Londrei, inclusiv din spitalele Imperial College Healthcare NHS Trust (ICHNT), a arătat că instrumentul de inteligență artificială a testat insuficiența cardiacă cu niveluri ridicate de sensibilitate și specificitate (91%, respectiv 80%), comparativ cu testele de diagnosticare invazive și costisitoare.

În cadrul noului studiu, 200 de cabinete de medicină de familie din nord-vestul Londrei și nordul Țării Galilor, care acoperă peste trei milioane de pacienți, vor fi selectate aleatoriu pentru a folosi stetoscopul AI sau pentru a continua îngrijirea obișnuită a pacienților.

Pacienții care sunt consultați de un medic de familie cu ajutorul stetoscopului AI vor beneficia de un scurt examen cardiac non-invaziv, folosind stetoscopul digital Eko și o aplicație alimentată de AI. În cazul în care dispozitivul detectează semne posibile de boală cardiacă, medicul de familie poate iniția rapid teste suplimentare și tratamente care pot salva vieți.

Pacienții care continuă să frecventeze cabinetele medicale care nu utilizează instrumentul de inteligență artificială vor primi îngrijiri tradiționale pentru detectarea și tratamentul insuficienței cardiace.

Testul standard actual pentru depistarea insuficienței cardiace este un test de sânge (NT-proBNP), care, atunci când este solicitat singur, poate duce la un proces lung care nu poate realiza un diagnostic și un tratament precoce pentru cei care au cea mai mare nevoie de acesta.

Cercetătorii afirmă că utilizarea pe scară largă a instrumentelor de inteligență artificială în asistența medicală primară are potențialul de a îmbunătăți rezultatele bolilor de inimă pentru milioane de persoane din Regatul Unit.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor