Riscul unui obstacol major în construcția de autostrăzi în România și amenințarea pierderii finanțărilor din PNRR. Mai multe proiecte majore de infrastructură au fost blocate sau întârziate din cauza diverselor motive, inclusiv traseele urșilor sau descoperirile arheologice de pe traseu. Acestea sunt doar câteva exemple, deoarece există și alte obstacole. Cu multe șantiere în desfășurare și altele planificate, resursele limitate de roci și materiale de construcție devin o problemă majoră.

La Senatul României a început, miercuri, o dezbatere menită să identifice soluții de eliminare a birocrației care împiedică creșterea acestor capacități, dar care să păstreze, în același timp, reglementările pentru cariere și balastiere.

„Categoric a fost identificat acest nou risc. Nu o să putem să livrăm necesarul de roci exploatate, de materiale de construcție pentru lucrări majore de infrastructură. Am identificat foarte clar necorelări legislative.

Senator: „Avizele pentru o exploatare nouă de materiale de construcții durează până la opt ani”

Trebuie să lucrăm la Legea Apelor, de exemplu, la Legea Minelor, să  modificăm Codul Fiscal și să rezolvăm anumite chestiuni administrative.

Mai avem de-a face și cu apariția concurenței neloiale, care constă în faptul că au început exploatări ilegale. Asta înseamnă că nu se mai încasează bani nici la bugetul de stat, nici la bugetele locale.

Dar fenomenul există, iar pe de altă parte, pentru exploatările noi de roci de construcție avizările sunt extrem de greoaie.

Spre exemplu, pentru a începe o exploatare pe un perimetru nou, ar putea să dureze până la opt ani, iar noi nu avem timp pentru așa ceva.

Ministerul Transporturilor a început să facă investiții masive în infrastructură rutieră, în infrastructură de căi ferate și este nevoie să putem livra în șantierele românești resurse minerale românești”, a spus la Antena 3 CNN Istvan-Antal Lorant, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *