Un studiu efectuat de INS în 2021 dezvăluie că doar 37% dintre adulții din România își spală dinții zilnic, iar 2% nu își acordă deloc atenție igienei orale. Mai mult, 48,7% dintre aceștia folosesc guma de mestecat în locul pastei de dinți, și România se situează în coada clasamentului european în ceea ce privește consumul de pastă de dinți.

Într-o astfel de societate, este evident că igiena orală este adesea neglijată. Specialiștii afirmă că soluția se află în educația noastră. Dacă nu dezvoltăm obiceiuri sănătoase încă din copilărie, este mult mai dificil să o facem la vârsta adultă, lăsând astfel ușa deschisă problemelor dentare de care suferă jumătate dintre români, conform aceluiași studiu INS.

Prin urmare, este clar că educația timpurie a copiilor este esențială pentru a forma obiceiuri sănătoase și a preveni afecțiunile dentare la următoarea generație.

Dar de unde începem?

Potrivit unui studiu de piață, aproximativ o treime dintre părinți (33,7%) nu au dus niciodată copiii la stomatolog. Această cifră reflectă lipsa de conștientizare în rândul adulților cu privire la importanța îngrijirii orale la copii. Pentru a preveni afecțiunile orale la copii, igiena orală trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă.

Înainte de apariția primilor dințișori, puteți curăța gingiile copilului cu un pansament de tifon steril, umed, de două ori pe zi, dimineața și seara. Acest obicei ajută la îndepărtarea bacteriilor și pregătește terenul pentru erupția dinților. Odată cu apariția primilor dinți, puteți trece la folosirea unei periuțe moi pentru bebeluși. Este important să știți că, potrivit medicilor stomatologi, dinții de lapte au un rol crucial în dezvoltarea corectă a dinților permanenți și a mușcăturii corecte.

Așadar, un periaj corect, chiar dacă cei mici nu sunt obișnuiți cu acest lucru, este extrem de important, deoarece poate preveni cariile dentare la copiii mici și contribuie la formarea unor obiceiuri sănătoase. De asemenea, este important ca cei mici să se familiarizeze cu termenii și cu medicii stomatologi pentru a preveni anxietatea legată de vizita la dentist în viitor, unul dintre motivele principale pentru care românii amână consultațiile stomatologice, chiar dacă au probleme persistente.

Sprijinul din grădiniță pentru educație

Pentru a crea o rutină, repetiția este esențială, dar, în același timp, dacă învățarea este distractivă și interesantă, lucrurile devin mai ușoare pentru copii. Există multe programe speciale pentru grădinițe care contribuie la procesul de învățare.

În această lună, dm drogerie markt, împreună cu Colgate-Palmolive, lansează cea de-a treia ediție a campaniei „Dințișorii Veseli”. În cadrul acestei campanii, o echipă formată din specialiști în medicină dentară, reprezentanți ai companiei și mascotă haioasă Crocodințilă, vor vizita diverse orașe și grădinițe pentru a promova sănătatea orală în rândul preșcolarilor. Grădinițele interesate să participe la această inițiativă pot să se înscrie pe site-ul dm drogerie markt România între 21 septembrie și 5 octombrie.

Copiii din grădinițele selectate vor beneficia de vizita echipei „Dințișorii Veseli,” care va include jocuri, activități interactive și educaționale pentru dezvoltarea obiceiurilor sănătoase de îngrijire orală.

Educația timpurie este cheia succesului

Chiar dacă situația igienei orale în România nu este ideală, putem schimba aceste statistici din generație în generație. Igiena orală la copii este esențială pentru îngrijirea generală a sănătății lor. Educația timpurie și formarea obiceiurilor sănătoase pot preveni afecțiunile orale și pot asigura un zâmbet sănătos și strălucitor pentru viitor.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *