Departamentele de resurse umane din România au început să informeze angajații aflați în concediu medical că suma indemnizației la care au dreptul va înregistra o diminuare semnificativă.
Începând cu luna ianuarie, Guvernul a hotărât să impună o contribuție de 10% pentru fondul de sănătate, la fel ca în cazul angajaților. Astfel, un salariat cu venituri medii, aflat în concediu medical timp de o lună, va primi cu peste 500 de lei mai puțin.
Decizia a fost luată ca răspuns la preocuparea guvernanților cu privire la numărul crescut de concedii medicale acordate românilor, generând astfel o cheltuială semnificativă pentru stat în miliarde de lei.
Conform legislației actuale, concediile medicale pentru afecțiuni obișnuite sunt remunerate cu trei sferturi din salariu. Cu conform noilor modificări fiscale, începând din 2024, indemnizația va fi supusă unei taxe de 10% pentru asigurările de sănătate.
Doar la sumele brute se aplică procentul, conform știrileprotv.ro.
Un angajat cu un venit mediu pe economie va primi în acest an aproximativ 3.400 de lei pentru o lună de concediu medical, în comparație cu suma de aproape 4.000 de lei înregistrată în 2023.
Persoanele cu venituri mici vor fi cele mai afectate de această schimbare
„Nu acoperă nevoile de multe ori nici pentru serviciile medicale și nici pentru medicamente” spune Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.
În anul 2022, românii au avut peste 40 de milioane de zile de concediu medical, conform unor date ale Casei de Sănătate.
Guvernanții sunt de părere că sunt prea multe zile, îndreptându-și atenția spre medicii de familie care acordă zilele de concediu.